Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 februari 2019

  Klimatförändringar ”en politisk fråga”

  Trots såväl svår torka, enorma bränder och fruktansvärda översvämningar vill Australiens premiärminister helst inte diskutera klimatförändringarna. De är en politisk fråga, anser han.

   Australiens premiärminister Scott Morrison.
  Australiens premiärminister Scott Morrison. FOTO: Shealah Craighead/Planet Pix/Zuma Press/TT

  Under premiärministern Scott Morrisons besök i det översvämningsdrabbade Townsville i Queensland i början av februari, fick han en fråga gällande klimatförändringar. Journalisten undrade om premiärministern trodde att de extrema väderförhållanden, med rekordhöga temperaturer och nu översvämningar, skedde på grund av klimatförändringar.

  Scott Morrison svarade:

  – Jag tänker inte ägna mig åt politiska debatter i dag utan mina tankar går till invånarnas behov.

  – Det är vad jag är fokuserad på, inte politik, sade premiärministern enligt nyhetssajten News.com.au.

  Regeringen tror på kol

  Ett av skälen till hans ovillighet att prata om klimatförändringar är att den sittande koalitionsregeringen endast har en marginell majoritet i många frågor. Därför blir regeringen beroende av en liten grupp ledamöter, som är klimatförnekare.

  En annan orsak är regeringens stöd till landets kolgenererade energi. När Scott Morrison var vice premiärminister, 2017, tog han med sig en kolbrikett till en frågestund i representanthuset, för att argumentera emot Labours energipolicy.

  Morrison höll upp kolbriketten och sade:

  – Detta är kol, var inte rädda!

  Han fortsatte med att säga att kol ger jobb och är en säker och hållbar energikälla i framtiden.

  Vill se förändring

  Även om den federala regeringen inte är drivande i klimatfrågan så händer det dock mycket på delstatsnivå, liksom inom olika organisationer. För köttproducenternas del arbetar Meat & Livestock Australia på att deras industri ska bli klimatneutral till 2030.

  Organisationen Farmers for Climate Action, som startade 2016 och enligt egen utsaga består av en grupp ”frustrerade bönder och akademiker”, arbetar för att Australien ska reducera sina utsläpp på ett sätt som fungerar för lantbrukarna.

  I maj är det val till den federala regeringen i Australien. Många är spända på vad som kommer att ske i valresultaten. Enligt en undersökning från förra året, genomförd av Canberra University, tyckte runt 90 procent av de tillfrågade Canberraborna att det är viktigt att agera runt klimatförändringar – nu.

  Australien och klimatet

  • Den sittande federala koalitionsregeringen är uppbyggd av två partier: The Nationals (motsvarande Centerpartiet i Sverige) och Liberalerna (motsvarande Moderaterna i Sverige).

  • Townsvilles centrum fick 1 257 mm regn under tio dygn. Samtidigt hade den norrliggande förorten, Blue Waters, mätt upp till 2 000 mm regn under tolv dygn. Ingen av mätstationerna hade någonsin tidigare fått så mycket nederbörd på så kort tid.

  •Enligt de senaste siffrorna från det Australiska miljödepartementet, från juni 2018, står den elektriska sektorn för 52,9 procent av Australiens totala utsläpp av växthusgaser. Därefter kommer transportsektorn med 19,1 procent och på tredje plats hamnar jordbruket med 13,2 procent av landets totala utsläpp.

  •För att Australien ska nå klimatmålet uppsatt av IPCC behöver Australien stänga ner 12 av sina 21 kolkraftverk till 2030 för att undvika katastrofala effekter av klimatförändringar.

  •Två av koalitionsregeringens klimatförnekare är den före detta premiärministern Tony Abbott och inrikesministern Peter Dutton.

  Källor: Australian Government Bureau of Meteorology, Australia’s National Greenhouse Gas Inventory och The Parliamentary Library, Parliament of Australia.

  Positiva klimatinitiativ i Australien

  • South Australia är hem till ett av världens största litiumjonbatteri-lagringssytem, byggt av Tesla.

  • Delstaten ligger även på rätt köl gällande sitt mål, som innebär att 75 procent av delstatens energi ska komma från förnybara källor år 2025. I dagsläget får delstatens cirka 1,7 miljoner invånare hälften av sin energi från förnybara källor.

  • Australian Capital Territory, som omger huvudstaden Canberra, har också ett högt uppsatt miljömål. Deras cirka 400 000 invånare kommer att få all sin energi från förnybara energikällor från och med år 2020.

  Relaterade artiklar

  Till toppen