Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 juni 2019

  Australiens köttproduktion ska bli klimatneutral – på elva år

  Canberra, Australien

  Australiens 26 miljoner nötkreatur, 70 miljoner får och sex miljoner getter ska bli klimatneutrala till år 2030.

  Jordbruket i Australien står för cirka 13 procent av landets totala koldioxidutsläpp. Uppdelat på olika jordbruksgrenar står metangas från nötkreatur, får och getter för nästan 73 procent av dessa utsläpp.

  För två år sedan satte organisationen Meat & Livestock Australia (MLA) igång projektet CN30, Carbon Neutral 2030. En oberoende forskningsmyndighet, CSIRO, fick i uppdrag av MLA att undersöka om den röda köttindustrin skulle kunna bli klimatneutral om elva år.

  CSIRO:s rapport offentliggjordes i början av maj 2019 och svaret blev ja.

   Professor Richard Eckard från the University of Melbourne. Han är chef vid "the Primary Industries Climate Challenges Centre".
  Professor Richard Eckard från the University of Melbourne. Han är chef vid "the Primary Industries Climate Challenges Centre". FOTO: Ulrika Eriksson

  Richard Eckard, professor vid Melbournes universitet, är expert på klimatutsläpp från jordbruk och boskap. Enligt honom kan man sammanfatta CSIRO-rapporten i två meningar:

  – Till att börja med måste industrin investera rejält i klimatkompensation, som att binda kol i jord eller skog. Men därefter måste ny teknik tas fram som dramatiskt reducerar metanutsläppen, annars kommer den röda köttindustrin inte att förbli klimatneutral, säger Richard Eckard till ATL och fortsätter:

  – Klimatkompensation är ingen långtidslösning, men den kan köpa oss tid.

  Inte klimatsmart

  Det finns redan nu fodertillskott som minskar metangasutsläppen från kreatur, bland annat sjögräs och ämnet 3NOP.

  – Men när det gäller sjögräs blir det inget alternativ om man kör mer än 500 kilometer till en gård in i landet, för då har man använt för mycket diesel för att göra sjögräs till ett klimatsmart alternativ, säger Richard Eckard.

  Ett annat alternativ är att forska mer kring olika innovationer, som exempelvis en metangasreducerande ring i kornas mule. Men för att den och andra klimatsmarta tekniker ska kunna arbetas fram krävs pengar.

  – MLA behöver få med sig den federala regeringen, annars når de inte sitt uppsatta mål. Det är viktigt, säger Richard Eckard.

   Doug McNicholl, chef för MLA:s avdelning för hållbarhet och innovation.
  Doug McNicholl, chef för MLA:s avdelning för hållbarhet och innovation. FOTO: John Marmaras

  Färre kreatur

  Man skulle kunna tänka sig att en alternativ lösning vore att dra ner på antalet kreatur, men den diskussionen förs inte i Australien.

  – Det finns inga samtal om detta, säger Doug McNicholl, chef för MLA:s avdelning för hållbarhet och innovation, till ATL.

  – Vi tror att vi kan nå vårt mål med hjälp av forskning, samt att få till fler öppningar genom den australiska regeringens utsläppsreduceringsfond.

  Störst i världen på får

  Australien är världens tredje största exportör av nötkött och världens största exportör av fårkött.

  En ko som används i australisk nötköttsproduktion släpper ut 60-90 kilo metan per år och ett får 30-50 kilo.

  Relaterade artiklar

  Till toppen