Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Australien storsatsar på bättre vägar för köttbönder

  Svenska lantbrukare måste kämpa fram på sämre vägar och höjda skatter på bensin och diesel. Men i Australien storsatsar man på sina köttbönder.

   Australien satsar på att förbättra vägarna för landets köttbönder.
  Australien satsar på att förbättra vägarna för landets köttbönder. FOTO: Csiro

  Det är nog otänkbart att svenska myndigheter skulle starta ett projekt som heter ”Köttvägsprogrammet” men det är precis vad man gör i Australien med ”Beef roads program”. Satsningen går ut på att förbättra transporterna så att köttgårdarnas produkter kommer snabbare till kunderna.

  Projektet kostar drygt 700 miljoner kronor och den första vägsträckan, Clermont–Alpha i delstaten Queensland, börjar rustas upp inom några veckor.

  Ska anpassas för tyngre trafik

  Vägen är 17 kilometer lång och ska nu byggas om för att klara tyngre och bredare trafik.

  – Det här kommer att bli en viktig länk och kommer att innebära besparingar för producenterna på 260 000 dollar bara under första året, säger Howard Smith på organisationen The Red Meat Advisory Council.

  Exakt vilka vägsträckor som ska rustas upp görs inte slumpmässigt utan med hjälp av det helt nya analysverktyget Transit, Transport Network Strategic Investment Tool. Det nya programmet har tagits fram av det statliga forskningsinstitutet Csiro och kan räkna ut de snabbaste och billigaste vägarna för transporter. Man tar inte bara hänsyn till bränslekostnader utan också slitage på fordon och stressnivåer för djuren.

  – Lantbrukare kommer både att spara pengar på transporter och kunna leverera varor till sina marknader fortare, säger Andrew Higgins, Csiros projektledare för Transit.

  Varje år omsätter Australiens köttindustri 123 miljarder kronor och de stora avstånden gör att transporterna är en av de största kostnaderna.

  LÄS OCKSÅ: GMO-motstånd hotar handelsavtalLÄS OCKSÅ: Så hög kan kadmiumskatten bli

  Till toppen