Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 May

  Hårdare regler för Australiens export av levande djur

  Betydligt färre djur kommer tillåtas ombord på fartyg vid levande export från Australien till Mellanöstern under årets varmaste månader. Det är resultatet av en statlig utredning.

  Efter en skandal där 2500 får dog av värmeslag när de transporterades till Mellanöstern i fjol beställde Australiens jordbruksminister David Littleproud en rapport för att förbättra transportförhållandena för djuren. Enligt rekommendationerna i rapporten ska utrymmet för fåren öka med 39 procent ombord på fartygen vilket betyder att en tredjedel färre får kommer att släppas ombord vid varje transportillfälle under de varmaste månaderna. Ju varmare det är desto färre djur på fartygen.

  “Den största dödsorsaken för djuren är värmeslag. Vi måste öka ventilationen och luftgenomströmningen på fartygen, sa ministern vid en presskonferens och lovade att samtliga rekommendationer i rapporten ska följas.

  Reglerna för när en utomstående granskning äger rum blir också strängare. I dag genomförs en undersökning om två procent eller fler av djuren ombord avlider. I framtiden kommer den gränsen att sänkas till en procent.

  Företag som inte följer de nya reglerna kan straffas med böter på upp till 4,2 miljoner australiska dollar, motsvarande 27 miljoner kronor och ansvariga chefer riskerar tio års fängelse.

  Vidare rekommenderar rapporten automatiska bevattningssystem och till nästa sommar måste fartygen ha installerat övervakningssystem som kontrollerar miljön ombord

  Självständiga observatörer under transporterna blir obligatoriska.

  Djurrättsorganisationer har länge varit emot exporten av levande djur men enligt ministern är ett förbud inte aktuellt. I stället måste reglerna fokusera på djurens välfärd.

  Nationella bondeförbundet, National federation of farmers NFF, välkomnar beslutet att låta exporten av levande djur fortsatta. Ordförande Fiona Simson säger i ett uttalande att bönderna stöder de nya reglerna och var mycket upprörda hur deras djur behandlades ombord på fartygen.

  ”Vi hoppas de nya striktare reglerna sänder tydliga signaler och att vi nu kommer få se en ordentlig förändring.”

  Den stora majoriteten av fåren exporteras från västra Australien. Där utesluter inte den regionala jordbruksministern Alannah MacTiernan ett fullkomligt förbud av levande export under Mellanösterns sommarmånader. Tidningen The West uppger att hon har undersökt om det går att förbjuda exporten från hamnar i regionen under en viss del av året.

  Fakta:

  Australien är världens största exportör av levande djur.

  Exporten bestar av kor, får och getter.

  2017 exporterades 1,9 miljoner levande far, 880 000 kor och drygt 13000 getter.

  De största exportmarknaderna är Mellanöstern och Sydostasien.

  Transporterna sker både med flyg och båt.

  Branschen sysselsätter ca 13000 personer.

  Exporten genererar 1,8 miljarder australiensiska dollar, eller 11,7 miljarder kronor, varje år.

  Det ar framförallt fartygstransporterna som kritiserats efter flera skandaler där tusentals djur dött.

  Källa: Meat and Livestock Australia, Australian bureau of statistics.

  Till toppen