Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 maj

  Australien importerar vete

  Nu är världens största veteexportör i behov av vete. Importen är dock inte helt riskfri.

   Kornodlare är oroliga och menar att import av utländskt vete äventyrar landets biosäkerhet.
  Kornodlare är oroliga och menar att import av utländskt vete äventyrar landets biosäkerhet. FOTO: Ulrika Eriksson/IBL

  Den historiska torkan som drabbat östra Australien håller i sig. Landet, som är en av världens största veteexportörer, har nu godkänt den första bulkimporten av vete på över ett decennium. Det är the Manildra Group som står bakom beställningen. Företaget är den största uppköparen av vete i Australien och använder det i industriellt syfte.

  Det här har väckt reaktioner hos australiska spannmålsodlare som menar att import av utländskt vete äventyrar landets biosäkerhet. Risken finns att utländska skadedjur eller växtsjukdomar följer med importen.

  Ställningen på marknaden hotad

  Cheryl Kalisch Gordon, analytiker på nederländska Rabobank, säger till Financial Times att torkan påverkar Australiens konkurrensförmåga på den globala exportmarknaden negativt. Australien riskerar att tappa viktiga uppköpare i sydöstra Asien, som i stället vänder sig till Ukraina eller Ryssland.

  Relaterade artiklar

  Till toppen