Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november 2017

  "Australien behöver exportera två tredjedelar av sin boskap"

  Australiens rikaste person, Gina Rinehart, ska börja exportera levande boskap till en ö utanför Shanghai i Kina inom ett år.

   Gina Reinhart, ägare av Hancockgruppen, är rikast i Australien. Hon investerar stort i Australiens jordbruk. Exporten av levande boskap till Kina, där hon kontrollerar hela produktionskedjan, kan bli en mycket lönsam affär.
  Bild 1/2 Gina Reinhart, ägare av Hancockgruppen, är rikast i Australien. Hon investerar stort i Australiens jordbruk. Exporten av levande boskap till Kina, där hon kontrollerar hela produktionskedjan, kan bli en mycket lönsam affär. FOTO: Hancock Prospecting
  Bild 2/2

  Djuren kommer att skeppas med båt till ön Jintang där de ska förvaras i karantän innan de kan transporteras till Yangtzedeltat på kinesiska fastlandet, en marknad med cirka 200 miljoner konsumenter. Det skriver sajten beefcentral.com som bevakade seminariet där nyheten släpptes.

  Strategin ger australiska bönder i norr nytt hopp om tillgång till den mycket åtråvärda kinesiska marknaden.

  I dagsläget är exporten av levande boskap från Norra territoriet i Australien till Kina begränsad på grund av landets strikta regler kring smittspridning av blåtungeviruset. Ett virus som sprids till boskap via knott. Viruset har observerats i norra Australien men utan att sjukdom förekommit.

  Genom att bygga en karantänstation på ön utanför Shanghai hoppas man komma runt de hårda reglerna.

  Fakta / Gina Rinehart

  Namn: Georgina Hope Rinehart.

  Född: 1954 i Perth.

  Arvtagare till gruvbolaget Hancock Prospecting som hennes pappa startade.

  Företaget har stora tillgångar järnmalm och kol i västra Australien samt flera boskapsfarmar över hela kontinenten.

  2017 blev Gina Rinehart återigen Australiens rikaste person med en förmögenhet på cirka 139 miljarder kronor, enligt Forbes årliga sammanställning.

  Källa: ABC, Forbes och Wikipedia

  Export nästa år

  Hancocks boskapsexport möjliggörs med hjälp av fyra kinesiska partners. Avtalet som skrevs under tidigare i år var inte bindande men enligt Hancocks talesperson har förhandlingarna med den kinesiska regeringen gått “som på räls” och därför förväntar de sig att kunna starta exporten i slutet av 2018.

  – Australien behöver exportera två tredjedelar av sin boskap. Vi måste därför fortsätta att utveckla våra utländska marknader om vi vill utveckla vår boskapsindustri, sa Gina Rinehart till ABC.

  Gruvmiljardären Gina Rinehart har på senare år investerat stort i jordbruk runt om i Australien. Främst genom köpet av den legendariska Kidmanfarmen, kontinentens största boskapsfarm, som hon köpte i fjol.

  Till en början har Hancock Prospecting för avsikt att exportera 150 000 djur om året till Kina för att så småningom fördubbla antalet. Bolaget väntas tjäna mellan 150 och 300 miljoner australiensiska dollar, motsvarande mellan en till två miljarder kronor, om året på verksamheten.

  LÄS ÄVEN: Danmark lanserar mjölkbörs

  Kontroversiell export

  Australien är en av världens främsta exportörer av levande djur. Den största delen går till Asien och Mellanöstern. Det handlar främst om biffkor, mjölkkor och får.

  Men exporten är kontroversiell. Upprepade fall har rapporterats där hundra- ibland tusentals djur har dött under resan på grund av svåra förhållanden ombord.

  Under första halvan av 2017 uppskattas 4 000 får och 500 kor ha dött under transporter till utlandet, enligt en rapport som presenterats för regeringen.

  Djurrättsorganisationer kritiserar inte bara hanteringen av djuren under transporten utan också hur illa de behandlas när de väl kommer fram till slutdestinationen.

  Fakta / Export av levande djur

  2016 exporterade Australien cirka 3 miljoner levande djur, varav 1,1 miljoner kor, 1,8 miljoner får och 50 000 getter.

  Främsta mottagarländer var Kuwait, Indonesien och Qatar.

  Värdet av exporten uppgick till 1,7 miljarder dollar, motsvarande 11 miljarder kronor.

  Källa: Livecorp

  PREMIUM: Hampafeber bäddar för ny guldruschTEST: Vad kan du om veckan som gått?

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen