Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 april

  Auktoritet inom vall blir Årets rådgivare

  Per-Anders Andersson har under hela sitt yrkesliv drivit kunskapsutvecklingen inom vall och grovfoderproduktion. Nu prisas han för Årets rådgivarinsats 2019.

   Per-Anders Andersson har jobbat som rådgivare under snart 30 år. För drygt två år sedan började han på Lantmännens odlingsrådgivning och jobbar både internt och externt som specialist på vall och grovfoder.
  Bild 1/2 Per-Anders Andersson har jobbat som rådgivare under snart 30 år. För drygt två år sedan började han på Lantmännens odlingsrådgivning och jobbar både internt och externt som specialist på vall och grovfoder. FOTO: Lantmännen
   Arkivbild.
  Bild 2/2 Arkivbild. FOTO: Anna Nilsson

  Det var Henrik Svensson på Labbarps gård i Bankeryd, Småland, som nominerade honom till tävlingen. Sedan det blev känt att Per-Anders Andersson var en av finalisterna har Henrik Svensson fått höra från flera andra lantbrukare att de fullständigt håller med om att Per-Anders Andersson är värd priset för Årets rådgivarinsats.

  – Han är en auktoritet här i länet inom rådgivningen, säger Henrik Svensson.

  Henrik Svensson driver mjölkproduktion tillsammans med sin bror, med totalt 300 mjölkande kor, 700 ungdjur och 300 hektar. Bröderna har genom åren haft stor nytta av Per-Anders Anderssons djupa kunskap inom vallodlingen.

  – Han är trygg i sin roll som rådgivare och ger alltid tydliga och raka råd när man efterfrågar det, säger han.

  Bidrar med trygghet

  Genom åren har Per-Anders Anderssons rådgivningsroll utvecklats från fokus på växtodlingsplaner till att istället vara med och ge råd i strategiska och viktiga beslut inom växtodlingen.

  – Med Per-Anders Andersson känner vi oss tryggare i rollen som företagare och i de beslut som vi hanterar, säger Henrik Svensson.

  Per-Anders Andersson började som rådgivare på Hushållningssällskapet 1990. Under tio år drev han också sin egen rådgivningsfirma Agroråd. För drygt två år sedan började han på Lantmännens odlingsrådgivning och jobbar både internt och externt som specialist på vall och grovfoder.

  Hur känns det att få priset för Årets rådgivarinsats?

  – Det är fantastiskt roligt att få uppskattning på det här sättet. Jag är både stolt och glad, säger han.

  En del av juryns motivering till priset är hans stora engagemang sommaren 2018 där han, som en del i Jönköpings Beredskapsgrupp, jobbade med att hantera torkans konsekvenser. Arbetet handlade bland annat om att ta fram en modell för att skatta ett rättvist ekonomiskt värde på helsäd som många djurbönder köpte in från växtodlingsgårdar på grund av foderbristen.

  – Det var en intensiv sommar med många frågor som vi rådgivare inte alltid hade något svar på, säger han.

  En annan del av jurymotiveringen till priset beskriver hur Per-Anders Andersson outröttligt genom åren drivet kunskapsutvecklingen inom vallodling och grovfoderproduktion.

  – Det är en fantastiskt rolig gröda att jobba med. Just kopplingen att man som växtodlingsrådgivare måste förhålla sig till att man har en produkt som genererar mjölk och kött är väldigt spännande, säger han.

  Tävlingen arrangeras av Branschrådet för Lantbrukets Rådgivningsföretag i samarbete med ATL. Priset kommer att delas ut på Brunnby Lantbrukardagar.

  Jurymotivering: Årets rådgivarinsats

  Med sin kunskap och aldrig sinande engagemang för den gröna näringen utgör Per-Anders Andersson ett stabilt stöd inom växtodlingen för många lantbruksföretag i Jönköpings län. Per-Anders har också outtröttligt drivit kunskapsutvecklingen inom framförallt vall- och grovfoderområdet inte bara inom länet utan även på riksplanet. Under 2018 års sommarvärme- och torka var Per-Anders delaktig i LRF Jönköpings Beredskapsgrupp vilken jobbade för att hantera torkans konsekvenser på bästa sätt. Per-Anders fanns ständigt närvarande för att vara behjälplig vartefter situationen ändrades under sommaren. Mot denna bakgrund anser juryn att Per-Anders Andersson är en värdig vinnare av Årets rådgivarinsats 2019.

  Relaterade artiklar

  Till toppen