Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2019

  ATV bedöms som fritidshus av Skatteverket

  Skatteverket och domstolarna stöder sig på tidigare rättsfall där företagsledare påförts förmåner för fritidsbåtar och fritidshus som deras bolag äger.

   Tidigare rättsfall med fritidsbåtar och fritidshus ligger till grund för Skatteverkets beslut om fyrhjulingar.
  Tidigare rättsfall med fritidsbåtar och fritidshus ligger till grund för Skatteverkets beslut om fyrhjulingar. FOTO: Anders Good / TT

  Nu finns även fyrhjulingar på el. Se inslaget ovan.

  När det gäller aktiebolag är det inte den faktiska privata användningen som är förmånen, utan själva möjligheten att använda egendomen privat. Men till syvende och sist är det en bevisfråga hur stort värdet ska vara och omfattningen av möjligheten att använda den privat.

  Spelar ingen roll

  När det gäller beskattningens storlek ska det egentligen inte spela någon roll i vilken bolagsform man driver sitt företag, men i aktiebolag är du anställd.

  – Om du har en tillgång som du får utnyttja privat, och det är en del av din ersättning från företaget, men det sedan kanske snöar så mycket att det inte går, då har du som anställd fått en förmån ändå. Men det funkar inte på samma sätt när det gäller enskilda näringsidkare, säger Peter Lindholm, rättslig expert på Skatteverket.

  I en enskild näringsverksamhet ska du själv dokumentera eventuell privat användning och bedöma värdet av den. Men om fyrhjulingen står oanvänd, även om du har tillgång till den, så räknas det inte som en förmån.

  Privata saker

  Domstolsbeslut visar att den här typen av förmånsbeskattning i aktiebolag kan komma på tal främst när det gäller saker som man typiskt kan äga och använda privat.

  Domarna säger också att det gäller ”dyrare egendom”. Men att exempelvis jordbrukstraktorer skulle komma på tal är osannolikt.

  – Det måste finnas en indikation på privat användning i så fall, och den får inte vara obetydlig.

  Våga man köpa en fyrhjuling i sin verksamhet?

  – Blir det en väldigt stor kostnad i förhållande till intäkterna, då sticker det ju ut lite grann. Men är behovet så stort att man behöver äga den så är det klart att man kan ha en fyrhjuling i sin verksamhet.

  Eftersom varje fall bedöms individuellt rekommenderar Peter Lindholm att företagaren dokumenterar all användning i en körjournal.

  – Det är en bevisfråga, så det är klart att det talar till företagaren fördel.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen