Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari

  Rättegång om ”ekofascistisk” attack på minkfarm

  De unga männen har erkänt att de tände eld på en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019. Enligt åklagaren gjordes det i ekofascismens tecken, en högerextrem ideologi som binder samman inslag av nynazism och klimataktivism.

  – Jag yrkar ansvar för mordbrand, säger åklagaren när rättegången inleds i Nacka tingsrätt under fredagen.

   De båda tilltalade poserade med ett leksaksvapen under vad de själva kallar en fyllefest. Bilden ska tolkas skämtsamt, enligt männen.
  De båda tilltalade poserade med ett leksaksvapen under vad de själva kallar en fyllefest. Bilden ska tolkas skämtsamt, enligt männen. FOTO: Polisens förundersökningsprotokoll

  – Vad jag menar har hänt är att två tonåringar tar sig ned från Stockholmsområdet till Blekinge för ett attentat mot en minkfarm, säger åklagare Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, när han inleder sin sakframställan i Nacka tingsrätt under fredagsförmiddagen.

  Branden i Sölvesborg bröt ut i en byggnad vid minkfarmen den 30 oktober 2019. Byggnaden brann ned och intilliggande byggnader skadades i mindre utsträckning, men inga minkar fanns på plats vid brandtillfället.

   En av de tilltalade tog bilder av branden som de har erkänt att de anlade på minkfarmen. Arkivbild.
  En av de tilltalade tog bilder av branden som de har erkänt att de anlade på minkfarmen. Arkivbild. FOTO: Polisens förundersökningsprotokoll

  De misstänka männen, i dag 18 och 20 år gamla, uppger i tingsrätten via sina försvarare att de förnekar mordbrand med medger ansvar för grov skadegörelse.

  20-åringen, klädd i en grå hoodie, har lång lugg som ofta glider ned över ansiktet. 18-åringen är kortklippt och för dagen iklädd en mörkblå tjocktröja med röda mönster.

   De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
  De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar. FOTO: Polisens förundersökningsprotokoll

  Säpo har utrett

  Den svenska utredningen kring branden lades först ned, men efter att åklagaren kontaktades av säkerhetspolisen som hade fått upp ögonen för misstänkt aktivitet på ett chattforum återupptogs den.

  Den första person man intresserade sig för var 18-åringen, som är bosatt i ett annat EU-land. Strax därpå dök även den andre mannen, då 19 år gammal, upp i utredningen kring branden.

  Efter beslag som gjordes på de misstänktas datorer blev det allt tydligare att de hade kopplingar till branden i Sölvesborg, och när man även kunde se att kortköp som de genomfört tydligt sammanföll med branden i Sölvesborg stärktes misstankarna ytterligare.

  – Anledningen till att Säpo och jag som åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål har bedrivit utredningen är kopplingen till våldsbejakande ideologier, samt samverkan med utredning i ett annat land, säger Olin.

  Ekofascism

  18-åringen är även misstänkt för annan brottslighet utanför Sverige och den utredningen pågår ännu i det land där han bor.

  Kopplingarna som de båda har till våldsbejakande högerextremism gäller specifikt till grupperna The Base och The Green Brigade, enligt Olin.

  – Det är relativt nya grupperingar som emanerar från USA men som haft sin huvudsakliga spridning, verksamhet och även radikalisering av människor via nätet, sade Olin till TT i samband med åtalet.

  I grupperna finns inslag av nynazism, men det finns även, i vart fall inom The Green Brigade, något som kallas ekofascism.

  – Det är ett slags miljötänk där man vill göra attentat för att på något sätt förhindra de miljöproblem och djurhållningsproblem som finns, sade Olin.

  Männen har uppgett i polisförhör att den initiala tanken var att släppa ut minkar, men att man bestämde sig för att starta en eld när man såg att det inte fanns några djur där. Den ene av dem beskriver det som en form av klimataktivism.

  – Metoderna som de använder där är rätt brutala mot minkarna, de har dessutom förbjudits i många länder, sade han i polisförhör när han fick en fråga om vad han tycker om minkfarmar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen