Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 juli 2019

  Åtta plogar plöjde hinderbana på Borgeby

  Borgeby

  Ryktet om plogens död är överdrivet. Åtta burna växelplogar av varierande fabrikat och prisklasser visade vad de gick för i en demonstration på Borgeby fältdagar. Och då var det ändå några plogmärken som inte fick plats.

   Lemken Juwel 8 VT L100, som även kan köras on-land, var demonstrationens dyraste plog med ett cirkapris på 359 000 kronor. Arbetsbredden är variabel från 150 centimeter till 280 centimeter och den har alltid korrekt draglinje oavsett arbetsbredd, vilket, enligt tillverkaren gör den lätt att dra fram.
  Lemken Juwel 8 VT L100, som även kan köras on-land, var demonstrationens dyraste plog med ett cirkapris på 359 000 kronor. Arbetsbredden är variabel från 150 centimeter till 280 centimeter och den har alltid korrekt draglinje oavsett arbetsbredd, vilket, enligt tillverkaren gör den lätt att dra fram. FOTO: Marcus Frennemark
   Överum Vari-Flex CX 5975 utrustad med den strimlade plogkroppen XSD. Utrustad med hydrauliskt stödhjul kan arbetsdjupet varieras under körning. Arbetsbredden kan varieras från 150 till 250 centimeter.
  Överum Vari-Flex CX 5975 utrustad med den strimlade plogkroppen XSD. Utrustad med hydrauliskt stödhjul kan arbetsdjupet varieras under körning. Arbetsbredden kan varieras från 150 till 250 centimeter. FOTO: Marcus Frennemark

  Arrangörerna hade gjort en hinderbana för plogarna. På en sträcka av drygt hundra meter skulle ekipagen plöja sig genom en kornstubb, en svart träda, en halmsträng, växande honungsört samt en oljerättika som putsats och ringvältats.

   Kuhn Vari-Master 153 har en helsvetsad plogkropp och är här utrustad med T-kroppen som fungerar både för grund och djup plöjning. Arbetsbredd kan varieras mellan 150 och 225 centimeter.
  Kuhn Vari-Master 153 har en helsvetsad plogkropp och är här utrustad med T-kroppen som fungerar både för grund och djup plöjning. Arbetsbredd kan varieras mellan 150 och 225 centimeter. FOTO: Marcus Frennemark

  En av de intresserade åskådarna var Christer Johansson, teknikrådgivare på Jordbruksverket. Han var generellt nöjd med plogarnas prestationer:

  – Kul idé det här med olika hinder. Alla plogarna gör ett ganska bra jobb, tycker jag, och ingen fick något stopp. Men en liten större yta hade förstås varit mer utslagsgivande, säger han till ATL.

   Christer Johansson, teknikrådgivare på Jordbruksverket.
  Christer Johansson, teknikrådgivare på Jordbruksverket. FOTO: Per Emgardsson

  Christer Johansson noterar att flera plogar hade strimlade kroppar. Det är vanligt på andra håll i Europa, men har i Sverige hittills mest kommit ifråga på jordar som gärna häftar vid vändskivan. Nu finns de nyutvecklade vändskivorna ofta i både en slät och strimlad variant.

  – En strimlad plogkropp släpper jorden på fler ställen och det ger en jämnare plöjning som inte har lika markerade tiltkammar, säger Christer Johansson.

   Ovlac SH 5 130/95 XL är en spansktillverkad plog som är ny på den svenska marknaden. Utrustad med slät vändskiva som heter V 90 uppges dragkraftsbehovet ligga variera från 120 hästkrafter till 200 hästkrafter. Arbetsbredden kan varieras mellan 150 och 250 centimeter.
  Ovlac SH 5 130/95 XL är en spansktillverkad plog som är ny på den svenska marknaden. Utrustad med slät vändskiva som heter V 90 uppges dragkraftsbehovet ligga variera från 120 hästkrafter till 200 hästkrafter. Arbetsbredden kan varieras mellan 150 och 250 centimeter. FOTO: Marcus Frennemark

  Han noterade också att de flesta plogarna kördes med förplog i stället för skumvinge, vilket ger bättre effekt mot rotogräsen.

  Några firmor hade utrustat sina ekipage med tiltpackare.

  – Det är glädjande. Det har nästan försvunnit, men tiltpackare är en fantastisk möjlighet att göra ytterligare en bearbetning medan man plöjer.

   Amazone Cayros XS 1050 V kördes med slät vändskiva, men kan även utrustas med strimlad vändskiva. Plogkroppsavståndet är 105 centimeter och ramhöjden är 82 centimeter, vilket bör ge bra genomsläpplighet. Arbetsbredden kan varieras från 160 till 275 centimeter.
  Amazone Cayros XS 1050 V kördes med slät vändskiva, men kan även utrustas med strimlad vändskiva. Plogkroppsavståndet är 105 centimeter och ramhöjden är 82 centimeter, vilket bör ge bra genomsläpplighet. Arbetsbredden kan varieras från 160 till 275 centimeter. FOTO: Marcus Frennemark

  On-landplöjning visades inte i demonstrationen men ett par av plogmodellerna kan köras on-land. On-land är en växande trend på gårdarna och det är positivt ur packningssynpunkt.

  – Plogen är och kommer att förbli ett viktigt redskap för de flesta svenska lantbrukarna trots att det pratas mycket om plöjningsfri odling. Vi har vallbrott och stallgödsel som behöver plöjas ner, säger Christer Johansson.

   Kverneland 2500 i-Plough är isobuskompatibel och alla inställningar, utom förplogarna, kan göras från hytten. Kverneland visade en fyrskärig variant utrustad strimlade vändskivor med tiltpackare. Arbetsbredden varierar mellan 120 centimeter och 240 centimeter.
  Kverneland 2500 i-Plough är isobuskompatibel och alla inställningar, utom förplogarna, kan göras från hytten. Kverneland visade en fyrskärig variant utrustad strimlade vändskivor med tiltpackare. Arbetsbredden varierar mellan 120 centimeter och 240 centimeter. FOTO: Marcus Frennemark
   Gregoire Besson RWY 65 är en fransktillverkad plog, men den här modellen är utvecklad i Danmark och utrustad med den släta vändskivan H6 som betecknas som ”skandinavisk”. Arbetsbredden kan varieras mellan 150 och 250 centimeter.
  Gregoire Besson RWY 65 är en fransktillverkad plog, men den här modellen är utvecklad i Danmark och utrustad med den släta vändskivan H6 som betecknas som ”skandinavisk”. Arbetsbredden kan varieras mellan 150 och 250 centimeter. FOTO: Marcus Frennemark
   Agro-Masz POR 5 är en polsktillverkad plog som utmärker sig med lågt pris, såväl i inköp som på slitdelar. Den femskäriga plogen som kördes på Borgeby har ett cirkapris på 159 900 kronor. Arbetsbredden kan varieras från 175 till 250 centimeter.
  Agro-Masz POR 5 är en polsktillverkad plog som utmärker sig med lågt pris, såväl i inköp som på slitdelar. Den femskäriga plogen som kördes på Borgeby har ett cirkapris på 159 900 kronor. Arbetsbredden kan varieras från 175 till 250 centimeter. FOTO: Marcus Frennemark

  Relaterade artiklar

  Till toppen