Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 april

  Inställd festival slår hårt mot hans företag

  Musikfestivalen Sweden Rock ställs in. Lantbrukaren Johan Rosenlund går därmed miste om förväntade intäkter från tusentals campinggäster.

  – Det här ett hårt slag mot mitt företag, säger han.

  Växtodlingsfirman Norje Sambruk i sydvästra Blekinge äger 23 hektar mark intill Sweden Rocks festivalområde. Ett viktigt ben i företagets verksamhet är den årliga återkommande campingveckan för hårdrocksfans.

  På grund av coronapandemin har arrangörsföretaget Sweden Rock Festival AB beslutat att ställa in årets upplaga.

   ”Under de senaste två somrarnas torka har vi klarat oss relativt bra. Men nu när rockfestivalen inte blir av drabbas vi desto mer”, säger Johan Rosenlund. Bilden är från när ATL besökte gården 2019.
  ”Under de senaste två somrarnas torka har vi klarat oss relativt bra. Men nu när rockfestivalen inte blir av drabbas vi desto mer”, säger Johan Rosenlund. Bilden är från när ATL besökte gården 2019. FOTO: Jonatan Jacobson

  – Under de senaste två somrarnas torka har vi klarat oss relativt bra. Men nu när rockfestivalen inte blir av drabbas vi desto mer, säger Johan Rosenlund som driver Norje Sambruk sedan 15 år tillbaka.

  – 7 000 besökare hade bokat in sig på campingen under festivalveckan i början av juni. Vi erbjuder dem att komma nästa år istället, eller att få pengarna tillbaka.

  Tappar tio procent

  Norje Sambruk har 18 helårsanställda, plus säsongspersonal. Företaget odlar främst spannmål och potatis. De senaste åren har entreprenadverksamheten vuxit till cirka 20 maskiner.

  Hårdrockscampingen står för en betydande del av företagets omsättning, cirka tio procent, säger Johan Rosenlund.

  Vilket utifrån 2019 års resultat innebar omkring fem miljoner kronor.

  Läs också: Hårdrock och grävjobb satte fart på omsättningen

   Hårdrockscampingen står för en betydande del av företagets omsättning, cirka tio procent.
  Hårdrockscampingen står för en betydande del av företagets omsättning, cirka tio procent. FOTO: Jonatan Jacobson

  Han ser inga möjligheter att under sommaren 2020 kunna använda festivalcampingen till odling.

  – Nej, nu är det bara klippning av grönytor och underhåll av campingens servicebyggnader som måste göras.

  Fulla orderböcker

  Norje Sambruk planerar inga personaluppsägningar på grund av att årets rockvecka ställs in. Företagets entreprenadverksamhet, som är inriktad mot större byggprojekt, är inte drabbad av nedgång.

  – Alla våra maskiner och anställda har arbetsuppgifter fram till semestern och vi har en del inplanerade jobb efter det. Vår målsättning nu är att fylla på orderböckerna inför hösten.

   ”Det här ett hårt slag mot mitt företag”, säger Johan Rosenlund.
  ”Det här ett hårt slag mot mitt företag”, säger Johan Rosenlund. FOTO: Jonatan Jacobson

  Förra året lockade Sweden Rock cirka 35 000 besökare varje dag. I år skulle Guns N’ Roses, Volbeat och In Flames bli publikmagneterna.

  Dubbelt så roligt nästa år

  I stället planeras nu nästa Sweden Rock festival att arrangeras 9-12 juni år 2021.

  – Vi får ha det dubbelt så roligt då, säger Johan Rosenlund och fortsätter:

  – Det går inte att göra något annat än att försöka anpassa sig till den märkliga situation som coronapandemin orsakar. Det är trots allt många som drabbas betydligt värre än vi.

  Norje Sambruk

  2019, (2018)

  Omsättning: 50,0 (29,4) mkr

  Rörelseresultat (EBITDA): 11,1 (6,9) mkr

  Anställda: 20 (18)

  Källa: Alla Bolag

   I fjol kom 35 000 besökare till Norje i Blekinge för att lyssna på rockmusik och festa. I år är partyt inställt på grund av Coronapandemin.
  I fjol kom 35 000 besökare till Norje i Blekinge för att lyssna på rockmusik och festa. I år är partyt inställt på grund av Coronapandemin. FOTO: Mostphotos

  Relaterade artiklar

  Till toppen