Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 augusti

  Populärt att bli bonde i Italien

  Jobba på bank eller bli bonde? De italienska ungdomarna har inga tvivel: bonde är bäst. Det anses av många som ett framtidsyrke, trots fallande priser på varorna och höga markpriser. 25-åriga Carolina Leonardi valde att bli fåruppfödare och hon har aldrig ångrat sig.

  Det är varmt och dammigt. Carolina går över ängen med fåren bakom sig. Unghunden Mirtillo (blåbär) skuttar glatt runt hjorden. Djuren ska upp i bergen varje dag för att beta, de ska mjölkas och osten hon tillverkar själv måste förberedas.

  – Visst är det mycket jobb med få dagars semester, och utan hjälpen från min familj skulle jag nog inte klara det, men detta är exakt det jag vill göra med mitt liv, säger Carolina Leonardi entusiastiskt.

   Carolina Leonardi har hittat sitt idealyrke: bonde och fåraherde.
  Carolina Leonardi har hittat sitt idealyrke: bonde och fåraherde. FOTO: Kristina Wallin

  Annat än bondelivet lockade

  Så småningom kommer hon att ha sin verksamhet uppe i bergen, eftersom hon tagit över ett hus med stall som ingen i familjen ville ha. Där håller hon på att renovera för att kunna ta emot betalande gäster, ha djuren och dessutom behöver hon ett eget mejeri.

  – Fast trots att detta hus fanns så hade jag under min uppväxttid inte en tanke på att jag skulle utnyttja det och bli bonde när jag blev stor. Det var annat som lockade, bland annat tävlade jag i surf och friidrott, berättar Carolina Leonardi.

  På gymnasiet valde hon en helt teoretisk inriktning och studerade bland annat avancerad matematik, klassisk grekiska, latin och moderna språk. Men när det var dags att tänka på universitetet var det agronomi som lockade och sedan var yrkesvalet klart.

  – Det jag känner att jag vill säga till alla unga som vill bli bönder är att de ska studera så de får en teoretisk grund. Det är så oerhört viktigt i dagens samhälle, så att man kan hänga med och utveckla sitt eget arbete hela tiden. Det är det som är så roligt! Generellt så anses väl fåraherden vara lite dum och okunnig, men så är det ju faktiskt inte längre, förklarar hon och skrattar.

   Fåren är en inhemsk, toskansk ras ”Massese”.
  Fåren är en inhemsk, toskansk ras ”Massese”. FOTO: Kristina Wallin

  Populärt alternativ

  Statistiken visar att lantbruksstudier är populärt bland ungdomar. Gymnasiets lantbrukslinje har ökat sina elever med en tredjedel på bara några år, och varje år ökar antalet sökande. Dessa linjer har lägre procent med avhopp än andra linjer och majoriteten av dem som går där kommer inte från bondefamiljer.

  – Detta är en trend som vi ser överallt. Det är ungdomar från städerna som väljer att skapa sig en framtid på landet, berättar Maria Letizia Gardoni, som är ordförande för de unga bönderna inom den största jordbruksorganisationen Coldiretti.

  – De allra flesta lockas av möjligheten att forma sitt eget liv och leva sunt. Den ekonomiska hjälpen man kan få från EU gör detta möjligt för många, även om de höga markpriserna i Italien är ett problem. De flesta väljer därför att arrendera marken, säger hon.

   För Carolina Leonardi är närheten till naturen viktig.
  För Carolina Leonardi är närheten till naturen viktig. FOTO: Kristina Wallin

  EU-bidrag hjälper till

  Även Carolina Leonardi har fått bidrag från EU. Eftersom hon inte behöver använda dem till att köpa mark och hus kommer de att gå till renoveringen.

  – Utan de pengarna hade det blivit svårt att förverkliga min dröm, men inte omöjligt. Jag ser problem som en utmaning, och det är definitivt en fördel i det här yrket!

  Carolina lyckas få ut en lön på sitt arbete, även om timpenningen blir låg om hon tittar på allt arbete hon lägger ner. På sommaren går hon upp halv sex varje morgon och semester blir det bara några dagar, om familjen ställer upp. Tiden när hon tävlade i surf och åkte världen runt är långt borta.

  Trots det tycker hon att hon har valt helt rätt.

  – Jag känner att jag hittar tillräckligt med utmaningar i det här yrket och att jag kan utvecklas både som bonde och som person. Nu drömmer jag om att åka till Frankrike och lära mig hur de gör sina mjuka ostar. Det finns alltid något nytt bakom hörnet, säger hon och ser lycklig ut.

  LÄS OCKSÅ: Bondekultur som nöjesparkLÄS OCKSÅ: Italien upprepar hot mot Ceta-avtal

  Carolina Leonardis Fåruppfödning

  Cirka 60 får av rasen ”Massese”, en toskansk ras, i mjölkning + ett 20-tal lamm för slakt.

  Totalt 30 liter mjölk per dag.

  5 liter mjölk ger cirka 1 kg ost.

  4 hektar arrenderad och egen mark

  Ungdomar som väljer jordbruk i Italien

  2016/2017 ansökte närmare 30000 ungdomar om finansiering från EU för jordbruksprojekt. Den förra italienska regeringen avsatte 750 miljoner kronor extra.

  Två tredjedelar av gymnasieungdomarna skulle hellre ha en bondgård än jobba på bank eller för ett multinationellt företag. De lockas av möjligheterna att utveckla jordbruket och sälja sina egna produkter direkt till konsumenterna.

  Italien har 55000 jordbruk om drivs av bönder under 35 år, de har mer mark, fler anställda och de fakturerar i genomsnitt nästan dubbelt så mycket som andra jordbruk.

  Lantbruksgymnasierna har ökat sina elever med en tredjedel de senaste fem åren (över 45000 började på linjen förra året).

  Jordbruksmarken i Italien kostar i genomsnitt närmare 400000 kronor per hektar. Dyrast är italienska Rivieran med 1,1 miljoner kronor per hektar.

  Till toppen