Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juni

  ATL reder ut: Bästa energilösningen för din gård

  Vilken är den bästa energilösningen för ditt företag? ATL kartlägger utbudet tillsammans med energirådgivaren Max Jamieson.

  – Solceller är sällan en dålig investering.

  FOTO: Privat

  Att investera i en klimatsmart energianläggning på gården är hett och antalet installationer av solceller i Sverige har exploderat de senaste åren. Men vilka energilösningar passar egentligen bäst för vilken typ av lantbruksverksamhet? Enligt Max Jamieson, energirådgivare på Hir Skåne, bör flera olika alternativ ställas mot varandra innan beslut fattas.

  – Ta hjälp, tänk framåt och fundera på hur vi kommer att se på den aktuella lösningen tio år framåt. Kommer det finnas stöd att söka framöver? Ska investeringen bära sig själv även utan stöd? Kalkylen kan se bättre ut ju mer man vet och till slut handlar det om att göra en bedömning – är det här lönsamt eller inte?

  Att investera i solceller är väldigt vanligt. Varför har det blivit så populärt?

  – Det är en förhållandevis liten investering som kräver väldigt lite underhåll jämfört med andra alternativ. Behoven ser väldigt olika ut för en spannmålsodlare och en kycklingproducent, men solceller kan ändå passa bra på båda företagstyperna, säger Max Jamieson.

  Det tar oftast mellan 10-12 år innan solcellsinvesteringen betalar sig för lantbruksföretagare. Det är ungefär halva livslängden och med en solcellsanläggning är underhållsbehovet väldigt lågt.

  Solceller i topp

  Åtta av tio lantbrukare som investerar i förnybar energi väljer solenergi. Det visar en kartläggning gjord av marknadsanalysföretaget Landja på uppdrag av LRF i början av året. Kartläggningen visar att satsningar på bioenergi kommer på en andra plats.

  Det är en bild Max Jamieson bekräftar. Hans erfarenhet som rådgivare är att allt fler vill byta ut det de eldar till ett mer klimatsmart alternativ.

  – Många byter bort sina oljepannor och går över till att elda pellets eller flis i stället. Men en bioenergipanna är ingen liten investering, det är en helt annan klass på investering än solceller. För en verksamhet som kräver mycket värme är det ett bra val, till exempel om man behöver torka spannmål eller värma upp sin kycklinganläggning.

  En anläggningstyp som däremot inte riktigt tagit fart är den småskaliga vindkraften. Det beror på att det är en större investering som också kräver mer underhåll än solceller.

  – När man planerar att investera i vindkraft måste man vara beredd att lägga ner en del tid på det. Det är något man måste ha med i kalkylen.

  ”Otrolig potential för biogas”

  När det kommer till biogasanläggningar går intresset upp och ner, enligt Max Jamieson. Han hoppas själv att det ska bli mer poppis igen. Anläggningen producerar el och värme eller fordonsgas.

  – Det finns en otrolig potential för att producera biogas av gödsel i Sverige, säger han.

  Jamieson menar också att det finns flera mervärden i att ha en biogasanläggning på gården. Ett exempel är att man kan köra allt gödsel som flytgödsel istället, vilket i sig har ett värde i att lantbrukaren slipper ha flera olika maskiner. En annan fördel kan vara att gödselspridningen luktar mindre.

  – En grisbonde berättade för mig att han fick sprida ut information till grannarna när de skulle sprida gödsel innan företaget skaffade sin biogasanläggning. Efteråt luktade det inte alls lika mycket och en av grannarna frågade om de hade gjort sig av med grisarna.

  – Om man inte har behov att använda all värme själv är det bra att samverka med lantbruksföretag i närheten som har ett större behov.

  ”Sällan en dålig investering”

  – Om du har ett stort behov av både el och värme är det en fördel att satsa på en lösning som producerar båda delar. För en gödselproducent med nötkreatur – kan en biogasanläggning vara smartare än solceller för att använda resurserna, säger Jamieson och tillägger:

  – Men eftersom de flesta lantbruksföretag har ett stort elbehov är solceller sällan en dålig investering.

  Relaterade artiklar

  Till toppen