Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 november 2019

  Havre och CAP i nya podden om pengar och politik

  Efterfrågan på svensk havre ökar samtidigt som odlingen minskar. Hur ska Lantmännen och andra aktörer vända trenden? Och hur går det egentligen med nya CAP-reformen? Lyssna på nya avsnittet av ATL-podden.

   Sara Johansson och Oskar Schönning går igenom CAP-reformen och det stora intresset för havre i senaste avsnittet av ATL:s podd.
  Sara Johansson och Oskar Schönning går igenom CAP-reformen och det stora intresset för havre i senaste avsnittet av ATL:s podd. FOTO: David Larsson

  Den nya reformen om EUs gemensamma jordbrukspolitik, CAP, väntas innehålla mindre pengar, men större manöverutrymme för de enskilda medlemsländerna. Samtidigt drar den ut på tiden.

  – Tanken är ju att det nya stödsystemet ska börja gälla 2021 och det kommer man inte att hinna med. När de olika institutionerna i EU väl är överens, det är först då som de enskilda medlemsländerna kan börja utforma stödsystemet på hemmaplan. Och det kommer att ta tid, säger ATL:s politikreporter Sara Johansson.

  Mer klöver för havren?

  ATL:s ekonomireporter Oskar Schönning har börjat titta på den omtalade marknaden för svensk havre och har bland annat planerat in ett besök på Lantmännens nyinköpta anläggning för havreförädling i Kimstad utanför Norrköping. Men hur ska trenden med minskad havreodling brytas när efterfrågan ökar? Kommer marknaden och Lantmännen att kunna betala vad som krävs, eller behövs strukturförändringar i form av nya aktörer, bättre betalningsmodeller och nya havresorter?

  – Hör gärna av er till ATL med inspel i frågan, uppmanar Oskar Schönning.

  Avsnittet spelades in den 6 november och finns där poddar finns.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen