Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2017

  "Ät vad du vill men svenskt"

  Ät vad du vill men välj svenskt." Med det budskapet bemöts uttalanden i Henrik Schyfferts "Köttets lustar" i ett debattinlägg i Aftonbladet.

   I en debattartikel bemöter tre lantbrukare påståenden om svensk djurhållning och påverkan på miljön som förs fram i Henrik Schyfferts program "Köttets lustar".
  I en debattartikel bemöter tre lantbrukare påståenden om svensk djurhållning och påverkan på miljön som förs fram i Henrik Schyfferts program "Köttets lustar". FOTO: SVT

  Bakom debattinlägget står lantbrukarna Åsa Odell, Anette Gustawson och Titti Jöngren. De tre tycker det är dags att lyssna på bönderna och hävdar att påståendena i programmet om jordbrukets påverkan på klimatet och utsläpp av växthusgaser är förvrängda.

  De menar att det är den importerade maten som står för mest utsläpp och att det är en vanlig missuppfattning är att den svenska djurhållningen bara är en klimatbov. Tvärtom säger de tre:

  ” Djurhållningen är själva förutsättningen för att mat ska kunna produceras i Sverige. Utan djuren skulle vi svenskar gå hungriga. Även vegetarianer och veganer.”

  Siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att åtta procent av marken i Sverige kan odlas i dag. Hälften av den marken kan användas för att producera mat som bönor, potatis och spannmål och som kan gå direkt till människor, på resten kan bara gräs växa.

  ”I det här sammanhanget är djuren jätteviktiga, dels omvandlar de gräset till livsmedel som mjölk och kött dels återför gödseln näringen till markerna. Vår matproduktion är klimatsmart till skillnad från andra länders”, skriver de.

  Deras slutsats är därför att äta vad man vill, kött eller vegetariskt, men svenskt.

  PREMIUM: Missarna i Schyfferts kött-tvPREMIUM: Så gjorde han närodlat till en lönsam affärLÄS OCKSÅ: Hans premiumkött – Coops nya melodi

  Relaterade artiklar

  Till toppen