Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 september 2019

  Arrende med jord i toppklass väcker intresse

  Ett sammanhängande skifte på 57 hektar, i klass 10 jord, som brukats av samma familj i 200 år söker nu arrendator.

   Martin Lindskog, mäklare på Areal, menar att det är relativt ovanligt större arrende i området kommer ut på marknaden.
  Martin Lindskog, mäklare på Areal, menar att det är relativt ovanligt större arrende i området kommer ut på marknaden. FOTO: Fredrik Thunberg

  Annonsen på arrendet lades ut i fredags och väckte direkt uppmärksamhet i sociala medier. Mäklare Martin Lindskog på Areal har redan fått förfrågningar från intresserade som velat ha mer information om arrendet.

  – Det är en väldigt aktiv bygd, extremt bra arrondering och jordklass så det blir inte mycket bättre, säger han.

  Marken ligger i Simrishamns kommun, två kilometer sydost om Borrby, och har varit i samma släkts ägo sedan enskiftet 1820. Ett generationsskifte har nyligen genomförts och den nuvarande ägaren har bestämt sig för att prioritera sin tjänsteverksamhet.

  Långsiktigt arrende

  – Eftersom ägarfamiljen brukat fastigheten själv fram tills nu, finns inga upparbetade arrenderelationer. Därför börjar de på ett blankt papper, säger Martin Lindskog.

  Marken arrenderas ut på ett treårigt avtal med möjlighet till förlängning. Målet är att hitta en arrendator som ska bruka marken långsiktigt.

  – Det är väl dokumenterat i avtalet att man ska vårda arrendestället när det gäller att exempelvis ha bra växtföljder och bibehålla växtnäringsbalanserna, säger Martin Lindskog.

  Gården har under en längre tid brukats konventionellt med en klassisk slättväxtföljd.

  Var ungefär ligger prisnivån på arrendet?

  – Jag och ägaren har en gemensam bild av var prisnivån på arrendet bör ligga, men vi har kommit överens om att inte gå ut med ett pris eftersom vi inte vill styra marknaden, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen