Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 oktober 2018

  Arlas Sverigechef flaggar för fler besparingar

  Nyligen kom besked om att lägga ner Arlas mejeri i Boxholm. I dag kommer besked om nedskärningar på huvudkontoret i Danmark.

  – Det kommer att fortsätta komma sådana här steg, säger Arlas svenska VD Patrik Hansson i en intervju med ATL.

  Arlas svenska VD Patrik Hansson framhåller som tidigare att Arla påverkats negativt av Brexit och de valutaförändringar som det medfört. Han säger också att det skifte i fett- och proteinpriser som skett på mejerimarknaden har påverkat Arla i högre utsträckning än konkurrenterna, som han säger får en större skjuts av de ökade fettpriserna jämfört med Arla.

  Sedan 2014, då Arla satte sitt försäljningsrekord, har kostnadsposterna för försäljning, distribution och administration ökat i årsredovisningarna. Samtidigt har intäkterna inte kommit tillbaka till 2014 års nivåer.

  Under 2018 har Arla medgett problem med kostnaderna och också presenterat flera besparingar inom sitt Calcium-program.

  Är det ni gör nu tillräckligt?

  – Ja och nej. Vi har som mål att spara 400 miljoner euro, alltså motsvarande 4 miljarder kronor. Då är den omorganisation vi presenterar i dag inte tillräcklig, säger Patrik Hansson.

  – Men det kommer att fortsätta komma sådana här steg. Vi ser också hur intäkterna vänder upp i Arla. Totalt motsvarar Calcium-programmet 250 000 kr – 300 000 kr i lönsamhet på en normalstor svensk gård och det är mycket pengar.

  I Sverige kom nyligen besked från Arla om att lägga ner Boxholms mejeri. Tidigare kom också besked om neddragningar på mejeriet i Gävle, som togs över samtidigt som Gefleortens mejeriförening gick upp i Arla.

  Relaterade artiklar

  Till toppen