Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 augusti 2019

  Arla stärker halvårsresultatet

  Arlas intäkter fortsätter att öka och är nu i nivå med rekordåret 2014. Stabila råvarupriser har gett ökad mjölkinvägning i Danmark och Storbritannien, samtidigt som invägningen i Sverige backar.

  FOTO: FLPA/REX/TT

  – Vi är inne i ett bra momentum, där vi levererar på våra mål och är ”busy” på ett bra sätt, säger Arlas VD Peder Tuborgh på en presskonferens.

  Det går bra för Arla nu. Intäkterna det första halvåret landade på 5,2 miljarder euro, att jämföra med 5,1 miljarder euro under samma period ifjol och 5,0 miljarder euro första halvåret 2017. Samtidigt som världsmarknadspriset på mjölk legat ovanligt stilla har Arlas besparingsprogram Calcium levererat över förväntningarna, vilket gett ett relativt högt och stabilt mjölkpris till bönderna.

  Detta fick mjölkinvägningen från danska och brittiska bönder att öka med 1,0 procent respektive 2,7 procent, medan Sverige fortsatte att minska – nu med 1,9 procent.

  – Det här är inte en ny trend. Vi har sett det under ett par år, säger Arlas finansdirektör Natalie Knight till ATL.

  Samtidigt har ni stark försäljning i Sverige. Hur kan det droppa ner till de svenska bönderna? Går det att gå vidare med projekt som till exempel sommarmjölken?

  – Vi har fler liknande planer i pipeline. Men vår mission är att skapa största möjliga värde för alla Arlabönder, säger Natalie Knight.

  Totalt sett blev mjölkinvägningen från Arlas ägare oförändrad under första halvåret 2019 jämfört samma period 2018 och 2017, det vill säga 7 miljarder kilo. Förutom den brittiska och danska uppgången och den svenska nedgången minskade leveranserna från Centraleuropa med 5,1 procent.

  Den minskade mjölkinvägningen i Centraleuropa berodde enligt Arla främst på den obligatoriska övergången för alla ägare i Arla Centraleuropa till icke-GMO-foder, vilket ledde till att ett antal bönder lämnade kooperativet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen