Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2017

  Arlabönder saknar insyn i bolaget

  Arlas representantskap, som beskrivs som bolagets högsta beslutande organ, saknar insyn i centrala delar av Arlas verksamhet, det visar en granskning som ATL har gjort.

  I veckan samlas 179 Arlabönder från sju olika länder på Per Gessles arkitektritade Hotell Tylösand utanför Halmstad. Formellt sett utgör de det högsta beslutande organet i ett av världens största mejeriföretag. Men i själva verket har de ytterst vaga begrepp om vad som försiggår i bolaget.

  – Vi får vissa hintar om hur det går på olika marknader, men det är inte mycket, säger Mats Ekström, som sitter i Arlas representantskap.

  Representantskap saknar insyn

  ATL har inför mötet granskat Arla ur ett ägarperspektiv. Förutom öppna källor bygger granskningen också på längre intervjuer med flera svenska Arlabönder som på olika sätt har erfarenhet av Arla. Granskningen visar att representantskapet saknar insyn i centrala frågor som de ska besluta om.

   Mats Ekström är mjölkproducent i Lojsta på Gotland.
  Mats Ekström är mjölkproducent i Lojsta på Gotland. FOTO: Karl Melander

  Den i särklass viktigaste frågan för Arla framöver är böndernas lönsamhet, visar ATL:s intervjuer. I praktiken handlar det om det mjölkpris och den vinstdelning som Arla kan ge sina ägare. Det är i sin tur ett pris som övriga aktörer på den svenska mjölkmarknaden har att förhålla sig till eftersom Arla är marknadsledare.

  – Nu är det viktigt att vi fortsätter att fundera på väldigt strategiska frågor så att vi är beredda om mjölkpriset går ned igen, säger Kajsa Petersson i Horndal, ordförande för Arlas ägarkrets i Dalarna och en av dem som snart är på väg mot Halmstad.…

  Världsmarknadspris gick ned

  En officiell förklaring till Arlas rekordlåga utbetalningar under 2015 och 2016 är att världsmarknadspriset på mjölk gick ned. Samtidigt visar Arlas årsredovisningar att bolagets totala försäljning legat relativt stabilt kring 100 miljarder kronor under perioden 2013-2016, det vill säga både före och under mjölkkrisen. Eftersom ägarna under perioden 2015-2016 fick ut mindre pengar ur sitt bolag blir frågan vart pengarna i stället har tagit vägen?

  LÄS MER: Embargo stoppar inte Arla i Ryssland

  – Det är svårt att krypa in i var man har lönsamheten. När man har frågat på möten var lönsamheten ligger, så får man egentligen väldigt dåliga svar. Sådan information duger man inte till, säger Ingemar Lundqvist, ekobonde på Gotland.

   Mats Ekström sitter i Arlas representantskap och vill veta vad han skriver under på.
  Mats Ekström sitter i Arlas representantskap och vill veta vad han skriver under på. FOTO: Karl Melander

  Enligt Ingemar Lundqvist anser många bönder att Arla under nuvarande styrelse och ledning varit för expansiva, en uppgift som får stöd i ATL:s rundringning. Ledningen ska ha gjort för dåliga förvärv på för svåra marknader och kan nu inte redovisa hur det går, både för att rädda sitt eget skinn och för att undvika splittring om det skulle komma fram hur mycket svenska bönder ”dopat tyska bönder”, som en bonde uttrycker det.

  – Det är en medveten strategi att undanhålla representantskapet väsentlig ekonomisk information för att kunna hålla ihop det här bräckliga bygget, säger Arlabonden Hans Samuelsson i Finnveden, som i våras var med och krävde Arlaordföranden Åke Hantofts avgång i en debattartikel i ATL.

  Svårt att få svar

  Även enklare frågor är svåra för Arlas ägare att få reda på, visar flera exempel i ATL:s rundringning. När ATL i våras kunde avslöja ett misslyckat skatteupplägg med hjälp av räntesnurror hos Arla sa bolagets svenska presschef Erik Bratthall att de bönder som hade frågor om hur mycket processen kostat Arla skulle höra av sig.

  – De är jättevälkomna, sa Erik Bratthall då till ATL.

   Mats Ekström som sitter i Arlas representantskap tycker att Arlas ägare ska ha mer ekonomisk insyn och säger att han är med och jobbar internt för det.
  Mats Ekström som sitter i Arlas representantskap tycker att Arlas ägare ska ha mer ekonomisk insyn och säger att han är med och jobbar internt för det. FOTO: Karl Melander

  Mjölkbonden Elin Torstensson från Östanö utanför Österbybruk har ringt upp Bratthall, utan att få svar på hur mycket processen kostade.

  – Det är en fin sida utåt, säger Elin Torstensson. Men det är ingen som ringer. Man är rädd för att göra bort sig. Man blir omkullpratad, man får inget svar, eller så blir man dumförklarad. Jag tror att det i stor utsträckning gäller hela Arla.

  LÄS MER: Uppgifter: Arla tar bakvägen in i Australien

  – Man är bara en dum bonde, ursäkta uttrycket, säger Elin Torstensson. Det blir lite översittarstil.

  Effekten av kulturen och den dåliga insynen är att det i praktiken är en grupp centralt placerade tjänstemän, med vd Peder Tuborgh i spetsen, som är Arlas högsta beslutande organ, det menar flera personer som ATL talat med.

  – Det är svårt att matcha tjänstemännen. De har mycket mer fakta, säger Sören Isberg, som nyligen slutat i representantskapet efter att ha suttit 12 år som förtroendevald.

  – Men jag har högt förtroende för tjänstemännen, de jobbar för bönderna, säger Sören Isberg.

  Vill ha mer ekonomisk insyn

  35-årige Mats Ekström i Lojsta utanför Hemse på Gotland sitter sin andra period i Arlas representantskap. Hans motto är att Arla ska vara det bästa valet, inte det enda valet för mjölkbönder.

  Mats Ekström tycker att Arlas ägare ska ha mer ekonomisk insyn och säger att han är med och jobbar internt för det. Han jämför med Lantmännen, som han också är med och äger.

  – Vi har en styrelse och vd i Arla nu som tycker att ägarna inte behöver veta mer. Jag kan konstatera att Lantmännen är mer öppna, säger Mats.

  LÄS OCKSÅ: ”Bedrägeri att kalla Arlas bönder för ägare”

  Men Mats Ekström tror inte på någon total öppenhet, eftersom Arla är ett vinstdrivande företag som agerar på flera marknader

  – Om vi redovisar för mycket ser våra konkurrenter det också, säger Mats Ekström.

  Men ni kan väl redovisa för ägarna?

  – I praktiken är det omöjligt att bara redovisa för ägarna. Med 12 000 ägare kommer det ut.

  Men kan man inte redovisa för representantskapet då?

  – Jo, jag anser att man kan det. Vi är förtroendevalda. När Arla har sagt saker som är konfidentiella har de stannat hos oss. Nu ger vi ju ansvarsfrihet till styrelsen utan att veta vad vi ger ansvarsfrihet åt, säger Mats Ekström.

  LÄS OCKSÅ: Arla vill ta extra betalt för mjölkhämtningLÄS OCKSÅ: Arla tjänar mer på mindre mjölkLÄS OCKSÅ: Stort sug efter råvara till ekogödsel

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen