Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 april

  Arlabönder om sänkningen

  Nu börjar det vara dags att bilda Arla Sverige, det menar mjölkbonden Hans Samuelsson. Arlas sänkning i går är bara början, menar hans kollega Claes Jonsson.

  På torsdagen sänkte Arla a contopriset för såväl konventionell som ekologisk mjölk. Det betyder att a contopriset för konventionell mjölk i Sverige sänks med 10,5 öre till 350,1 öre per kilo och motsvarande pris för ekomjölk sänks med samma summa till 422,8 öre per kilo. Sänkningen får flera mjölkbönder ATL varit i kontakt med att reagera.

  Hans Samuelsson har en mjölkgård i Skeppshult i södra Jönköpings län tillsammans med sin fru Anna. De har i dagsläget 230 kor. Dagens sänkning av mjölkpriset kommer att påverka dem rejält.

  – På årsbasis betyder det 250 000 kronor för oss. Det är en halv lön.

   Hans och Anna Samuelsson har 230 mjölkkor på sin gård i Skeppshult. Sänkningen med drygt 10 öre per kilo innebär att en halv årslön försvinner.
  Hans och Anna Samuelsson har 230 mjölkkor på sin gård i Skeppshult. Sänkningen med drygt 10 öre per kilo innebär att en halv årslön försvinner. FOTO: Marion Palm

  Sänkningen gör det tydligt att svenska mjölkproducenter är ”krockkuddar” för mjölkbönderna i Danmark och Tyskland, menar Hans Samuelsson.

  Därför menar han att det börjar vara dags för Arlabönderna att fundera över hur de vill ha det i framtiden. En variant kan vara att ta ut sina pengar och bilda Arla Sverige.

  Det skulle inte vara några problem:

  – Tveklöst inte. Vi har redan starka varumärken som går bra på en högkostnadsmarknad. Svenska mjölkbönder behöver inte Arla, det är Arla som behöver svenska mjölkbönder.

  Tragiskt

  Claes Jonsson har 280 mjölkkor på sin gård i Tibro i Västergötland. Han anser att sänkningen med 10,5 öre per kilo är tragisk.

  – Det här är verkligen inte bra för svensk mjölkproduktion. Och det här är bara början, säger Claes Jonsson.

  – Allting pekar neråt. Utom våra kostnader. Prisnivåerna är redan för låga en långsiktigt hållbar svensk mjölkproduktion. Går det ner nu kommer utslagningen bara att gå fortare.

   Arlas sänkning i går är nog bara början, tror Claes Jonsson som har 280 mjölkkor på sin gård i Tibro.
  Arlas sänkning i går är nog bara början, tror Claes Jonsson som har 280 mjölkkor på sin gård i Tibro. FOTO: Privat

  Det finns bara två vägar ur situationen som han ser det.

  – Antingen att vi får upp ersättningen, men det verkar vara omöjligt med Arlas nuvarande betalsystem, eller att vi får ner våra kostnader.

  Något som kräver att staten går in och agerar på flera plan.

  – Att vi har en dieselskatt som är 4 till 5 kronor högre än i Danmark håller inte när vi finns på en gemensam marknad. Då ska villkoren vara gemensamma också. Och utan betestvånget skulle vi minska utgifterna också.

  Oroliga andra följer efter

  Kristina Pershagen Samuelsson driver Botans Lantbruk tillsammans med sin man Bengt Samuelsson. De har två gårdar med tillsammans omkring 420 kor.

  – Även om vi är stora har vi en filosofi att vi vill verka på en lokal marknad.

  Från början levererade de till Gefleortens mejeri men när Arla köpte bolaget blev det Grådö mejer i stället.

  – De hörde av sig och ville ha oss som leverantörer, det var inte mer än det, säger Kristina Pershagen Samuelsson.

  Men hon är rädd att Arlas sänkning kan påverka dem ändå:

  – I och med att de är så stora och marknadsledande är jag orolig att andra mejerier kan följa efter. Sedan har vi många kompisar som levererar till Arla som jag lider med.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen