Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 september 2017

  Arla vill växa down under

  Arla ger sig in i kampen om att köpa Australiens största mejeriföretag Murray Goulburn, enligt tidningen The Australian. Konkurrenter uppges vara flera kinesiska bolag.

  Arla fortsätter sin offensiva uppköpsstrategi för att nå tillväxt på nya marknader. Nästa affär i raden uppges nu kunna bli Australiens största mejeriföretag Murray Goulburn.

  FOTO: MarkRubens

  Flera bönder tros vara på väg att lämnat kooperativt ägda Murray Goulburn, något som hotar tillgången på mjölkråvara. Därför tror de bedömare som The Australian pratat med att det nu är bråttom att hitta en köpare till bolaget.

  Flera bolag intresserade

  Flera australiensiska bolag, däribland Burra Foods, Bega Cheese och Lion Dairy and drinks, uppges vara intresserade. Men då de tros sakna de finansiella musklerna att själva köpa Murray Goulburn, är det troligt att de går fram tillsammans med en kinesisk partner. Alternativet är att ett kinesiskt bolag går fram självt, eller att en annan spelare, som kanadensiska Saputo, italienska Parmalat eller nya zeeländska Fonterra tar hem affären.

  FOTO: Totajla

  Som världens fjärde största mejeriföretag sett till mjölkinvägning lyfts Arla fram av The Australian som en bra ägare till Murray Goulburn. För att nå en ökad omsättning och en stabil överlevnad på sikt har Arla sedan länge satsat på att växa globalt, bland annat genom köp av andra bolag.

  Strategin har kritiserats av Arlas ägare eftersom de inte får någon direkt del i försäljningsökningar eller värdetillväxt i bolaget, utan endast har del i den vinst Arla gör. Arla redovisar inte vinster eller förluster på enskilda marknader i sitt koncernbokslut, men i en not i resultaträkningen för 2016 framgår att Arla är förlustdrabbat i Kina.

  NYA UPPGIFTER: Arla förnekar uppköpsryktenLÄS ÄVEN: Australiensiska bönder i upprop för grundvattnetLÄS ÄVEN: Dikorna gör comeback

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen