Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juni 2019

  Arla vill starta biogasrevolution

  Arla Sverige växlar upp klimatarbetet genom att lägga biogas till RME och HVO i de tunga transporterna.

  ”En revolution”, enligt Arla Sveriges VD Patrik Hansson, som ser arbetet om en viktig pusselbit i Arlas ambition att vara klimatneutrala år 2045.

   Arla tar en biogasdriven mjölktankbil från Volvo i drift i Västergötland, som tankas utanför mejeriet i Götene, och en biogasdriven distributionsbil tas i drift i Värmland.
  Arla tar en biogasdriven mjölktankbil från Volvo i drift i Västergötland, som tankas utanför mejeriet i Götene, och en biogasdriven distributionsbil tas i drift i Värmland. FOTO: Arla

  ”Intresset är mycket stort för biogasproduktion bland våra ägare. Det blir en dubbel klimatnytta eftersom klimatbelastningen på gården minskar och ett fossilfritt drivmedel produceras”, säger Jonas Carlgren, styrelseledamot och mjölkbonde i Arla i ett pressmeddelande.

  ”Det kan bli en intäktskälla för bonden men är samtidigt förenat med investeringskostnader. Därför är det viktigt att det finns både efterfrågan och långsiktiga säkra villkor för biogasproduktionen”, fortsätter Jonas Carlgren

  Invigde mjölkbil

  På onsdagen invigdes en biogasdriven mjölkbil på Kullingsjö Lantbruk utanför Vårgårda, som också utgör en symbol för större ambitioner inom biogasområdet.

  I Vårgårda produceras nämligen biogas i en anläggning som ägs av Arlabönder tillsammans med andra lokala företag. Resterna från biogasrötningen används som gödning på markerna. En gödning som uppges vara bättre än ko- eller mineralgödsel.

  Från fossilfritt till fossilfritt

  Visserligen är Arla Sveriges egna tunga transporter redan fossilfria. Ungefär 17 miljoner liter bränsle per år gör bolaget av med i Sverige, i dag huvudsakligen RME och HVO. Men Arla satsar nu på att växla över mer mot biogas, ett bränsle som Arlabönderna har bättre förutsättningar att producera.

  81 svenska Arlagårdar producerar redan i dag biogas. Totalt beräknas de svenska Arlagårdarna producera gödsel som skulle räcka till biogas motsvarande 54 miljoner liter diesel.

   Jonas Carlgren, styrelseledamot i Arla talar. Energiminister Anders Ygeman (S), Tobias och Kristoffer Kullingsjö, Kullingsjö Lantbruk, Åse Arnbratt och Ann Freudenthal, Arla samt Emil Glimåer, Fordonsgas AB lyssnar.
  Jonas Carlgren, styrelseledamot i Arla talar. Energiminister Anders Ygeman (S), Tobias och Kristoffer Kullingsjö, Kullingsjö Lantbruk, Åse Arnbratt och Ann Freudenthal, Arla samt Emil Glimåer, Fordonsgas AB lyssnar. FOTO: Arla

  – Vi siktar på att 30 procent av Arlas mjölktankbilar ska köra på biogas om tre till fem år. För att denna omställning ska kunna ske måste det finnas tillgång till biogas till konkurrensmässigt pris vilket är beroende av både politiska beslut men även av investeringar runt om i Sverige. Vi kommer att jobba tätt med olika aktörer och politiker för att se hur vi kan maximera potentialen med biogas, säger Patrik Hansson, VD Arla Sverige.

  ”Mer evolution än revolution”

  På Arlagården Kullingsjö invigningstalade energiminister Anders Ygeman (S). Han menar att satsningen handlar om evolution snarare än revolution.

  – Men det är positivt med naturliga kretslopp, där vi kan bidra till positiv klimatpåverkan, säger han.

  Arla vill se långsiktiga villkor för biogasproduktionen. Vad kan du bidra med där?

  – Vi har ju tillsatt en utredning om biogasen som vi får svar på om några månader och då får vi se hur vi går vidare med det.

  Det var väl lite av ett politikersvar, om du ursäktar. Kan du säga något mer?

  – Vi är överens om att det behövs långsiktiga styrmedel för biogasproduktionen och det är klart att staten ska vara med och bidra. Snart får vi svar på hur, säger Anders Ygeman, som också tillägger att det finns ett speciellt stöd för biogasproduktion på kort sikt i väntan på spelreglerna på lång sikt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen