Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 juli

  Arla vill basera avräkningsmodell på klimatavtryck

  Mejerikoncernen Arla arbetar på en ny avräkningsmodell som ska motivera över 10 000 mjölkbönder att göra sin produktion grönare.

   Jan Toft Nørgaard, ordförande Arla.
  Jan Toft Nørgaard, ordförande Arla. FOTO: Arla foods

  Enligt uppgifter i dansk press arbetar Arlas ledning för att kunna sjösätta den nya avräkningsmodellen den 1 januari 2021.

  ”I dag räknar vi av efter mjölkens kvalitet. Men om vi i framtiden ska kunna ha minsta möjliga klimatavtryck tror jag att vi måste gå mot att också räkna av efter det klimatavtryck som enskilda lantbrukare sätter”, säger Arlas ordförande Jan Toft Nørgaard enligt danska TV2.

  Det danska lantbruket står för runt 21 procent av Danmarks samlade växthusgasutsläpp, en siffra som är högre än för Sverige, där lantbruket 2016 stod för 13 procent av utsläppen, enligt Jordbruksverket.

  FOTO: Mostphotos

  Frågan ska upp i representantskapet

  Planen uppges vara att Arlas ledning till hösten ska ta fram ett upplägg som Arlas representantskap sedan ska få ta ställning till.

  Tanken är att inte bara de som har lägst klimatavtryck ska gynnas i den nya avräkningsmodellen, utan att alla som lyckas minska sina avtryck ska belönas för det.

  ”Några av de knappar man som lantbrukare kan skruva på är hur man fodrar sin kor. Men det handlar också mycket om avelsplanering. Två kor släpper inte ut samma mängder gaser. Där finns genetiska skillnader”, säger Jan Toft Nørgaard.

  Planerna har redan mötts av kritik från danska mjölkproducenter. I en debattartikel i Effektiv Landbruk skriver Kjartan Poulsen från Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter bland annat att Arlas planer är ”ett klart brott mot den danska andelstanken som tydligt uttrycker att alla får samma pris för mjölk av en viss kvalitet.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen