Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 november

  Arla varnar för hård Brexit

  En hård Brexit vid årsskiftet kan bli en katastrof för både Arla och föreningens betalningsmodell, rapporterar Landbrugsavisen.

   Peter Giørtz-Carlsen, vice vd Arla.
  Peter Giørtz-Carlsen, vice vd Arla. FOTO: Arla

  Arlas vice vd Peter Giørtz-Carlsen har den senaste tiden turnerat runt om i Europa för att försöka förhindra en hård Brexit, berättar Landbrugsavisen. Vid ett möte med politikerna i danska Folketingets Europautskott hänvisar han, uppger tidningen, till en rapport från ansedda London School of Economics och pekar på att 40 procent av maten i Storbritannien kommer från EU.

  – Livsmedels- och dryckesindustrin kommer, om ingen överenskommelse nås, drabbas mycket hårdare än andra, med tullar upp till fyra gånger så höga än andra varor. Mejerierna kommer att få ännu högre, säger Peter Giørtz-Carlsen till Landbrugsavisen.

  En för alla?

  Tidningen lyfter också fram en kommentar av den brittiska mjölkprisanalytikern Ian Potter, som i sin månatliga analys av mjölkmarknaden skriver att han tror att en hård Brexit hotar att spräcka den betalningsmodell som innebär att alla Arlamedlemmar ska ha samma betalning för mjölken.

  ”Min information bekräftar att Arlas cirka 6 700 icke-brittiska medlemmar inte accepterar en sänkning av sitt mjölkpris till följd av ett misslyckat eller rörigt Brexit”, skriver Ian Potter, och menar att övriga Arlabönder då kommer att kräva att det brittiska Arlapriset justeras.

  Lurigt läge

  Arla har en fjärdedel av sin omsättning i Storbritannien, motsvarande cirka 20 miljarder danska kronor. En femtedel kommer enligt Landbrugsavisen från varor som Arla importerar till landet. Den allra viktigaste exporten bedöms ligga i smörmärket Lurpak, som av tradition görs på dansk mjölk och som beskrivs som mycket lönsam.

  Enligt koncernens vice vd Peter Giørtz-Carlsen har Arla 160 000 ton produkter som går till England varje år. Men trots det oklara läget säger han enligt Landbrugsavisen att företaget står berett för alla scenarier.

  – Många av våra produkter är färska, så det vi kan förbereda är extremt begränsat. Vi hoppas att leveranskedjan, även i en tuff Brexit, kommer att vara så flexibel som möjligt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen