Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 september 2019

  Klimatmjölken är här

  Arla lanserar nu världens första klimatneutrala mejerisortiment.

  ”Oss veterligen är det här världens första ekologiska mejerisortiment med netto noll klimatavtryck. Det är jag riktigt stolt över”, säger Patrik Hansson, VD för Arla i Sverige, i ett pressmeddelande

  FOTO: Arla resp Shutterstock/TT

  Det handlar om mjölk, grädde och ost från Arlas ekologiska gårdar, som ska minska sina klimatutsläpp med tio procent de kommande fem åren. Åtgärderna kan enligt Arla till exempel vara att minska utsläppen av gödsel för att i stället producera biogas, binda mer koldioxid i marken eller optimera fodereffektiviteten.

  De ekologiska gårdarna använder bara förnybar el och ska enligt Arla gå före i omställningen till 100 procent fossilfritt bränsle innan 2021.

  Kompenserar

  För de utsläpp som ännu inte går att få bort klimatkompenserar Arla i certifierade projekt. Klimatberäkningarna ska enligt Arla göras enligt globala standarder och innefatta hela värdekedjan, inklusive konsumenternas resa till butik.

  ”Jag är mycket stolt över att vi nu erbjuder konsumenterna möjligheten att välja ett sortiment av mjölk, grädde och ost som både värnar klimatet och den biologiska mångfalden”, säger Kristina Hammerö, ansvarig för Arlas mjölkkategori.

  Framhåller eko

  Totalt är målet att Arlas hela mejeriproduktion ska vara klimatneutral senast år 2045. Men dagens besked innebär att det är de ekologiska gårdarna som väntas gå före.

  ”Ekologisk produktion ger också bättre förutsättningar att klara pågående klimatförändringar då det runt ekologiska gårdar finns i genomsnitt 50 procent fler arter av växter och pollinerare vilka gör naturen och jordbruket mer motståndskraftigt”, skriver Arla.

  Bildar skola

  För att ytterligare inpränta buskapet kring ekologisk produktion, klimat- och ekosystem lanserar Arla nu också en klimat- och miljöskola.

  – För att förstå fördelarna med ekologisk produktion behöver vi bredda och fördjupa kunskaperna kring klimatet och den biologiska mångfalden i ett större sammanhang. Därför lanserar Arla en klimat- och miljöskola, säger Ann Freudenthal ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla.

  LÄS OCKSÅ: Pengar finns att tjäna på klimatpositiv mjölk

  Relaterade artiklar

  Till toppen