Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 april 2018

  Arla tittar på växtbaserade produkter

  Arla planerar produkter med vegetabiliska tillsatser, det bekräftar nu bolaget för ATL. Men ännu vill Arla inte gå in på om produkterna ska innehålla mjölk eller inte.

  – Jag kan bekräfta att vi planerar spännande produkter med vegetabiliska tillsatser för att möta de förändrade konsumenttrenderna säger Cecilia Kocken, ansvarig för färskvaror på Arla Sverige till ATL.

  Cecilia Kocken och Arla vill ännu inte berätta om de nya produkterna med vegetabiliska tillsatser fortfarande kommer att vara mjölkbaserade, som till exempel Arlas Bregott, eller om de kommer att ha en helt annan bas än mjölk, som till exempel Valios Oddlygood-serie, Oatly eller Norrmejeriers nya sportdrycker.

   Arla har produkter med vegetabiliska tillsatser på gång. Om de blir helt mjölkfria vill inte bolaget säga något om.
  Arla har produkter med vegetabiliska tillsatser på gång. Om de blir helt mjölkfria vill inte bolaget säga något om. FOTO: Mostphoto

  Risken med veganer

  När det gäller produkter helt utan mjölk så framgår det i Arlas senaste årsredovisning att bolaget klassar vegantrenden som en affärsrisk. Risken bedöms i år som större än tidigare år. I det senaste numret av Arlas digitala medlemstidning Ägarbladet utvecklar finansdirektören Natalie Knight resonemanget:

  ”De växtbaserade alternativen till mejeriprodukter har ökat snabbt de senaste tio åren och kommer att fortsätta växa. Vi måste fundera och reagera och möta konsumenternas efter­frågan på ett ännu bättre och mer lönsamt sätt”, säger Natalie Knight i Ägarbladet.

  Under 2016 sålde Arla det lönsamma juiceföretaget Rynkeby. Enligt Arlas senaste årsredovisning var det den sista avyttringen av icke-kärnverksamheter inom Arla, vilket enligt bolaget gör att det nu kan fokusera helt på mejerisektorn. Samtidigt var innehavet av Rynkeby en företagsekonomisk kraft som gjorde Arla mindre beroende av industri- och konsumentpriser på mjölk- och mjölkprodukter.

   - Jag kan bekräfta att vi planerar spännande produkter med vegetabiliska tillsatser säger Cecilia Kocken, ansvarig för färskvaror på Arla Sverige till ATL.
  - Jag kan bekräfta att vi planerar spännande produkter med vegetabiliska tillsatser säger Cecilia Kocken, ansvarig för färskvaror på Arla Sverige till ATL. FOTO: Arla

  Sänkning av mjölkpriset

  Under 2018 har Arla sänkt mjölkpriset till de mjölkbönder som äger bolaget i flera steg. Enligt Arla Sveriges VD Patrik Hansson beror det på osäkra industripriser, vilket i sin tur skapar en prispress på främst billigare mejeriprodukter som mjölkpulver och lågprisost.

  – Man ska ju inte utesluta att Arla skulle kunna sälja andra drycker än mjölk. Juicen är ju ett sådant bra, klassiskt exempel från tidigare, säger Patrik Hansson till ATL.

  – Dock får man ju balansera det med att vi har en skyldighet och måste säkerställa att vi maximerar avsättningen för våra ägares mjölk. Så det är klart, skulle man sälja juice så flyttar man inte så mycket mjölkprodukter, så det hjälper ju oss inte att få avkastning för den mjölk som kommer in till våra anläggningar varje dag, säger Patrik Hansson.

  Har ni för mycket mjölk?

  – Nej, vi har inte för mycket mjölk. På den svenska marknaden skulle jag nog säga att vi har för lite mjölk. Vi har ju inte mjölk nog att täcka vårt behov av feta mejeriprodukter som smör och grädde fullt ut.

  Men om ni inte har problem med ett överskott av mjölk i Sverige så öppnar det ju upp för produkter som är baserade på annat än mjölk?

  – Våra konkurrenter Valio har ju gjort det. Men jag kan inte kommentera våra planer för att lansera nya produkter som inte skulle vara baserade på mjölk. Jag kan varken säga bu eller bä, säger Patrik Hansson.

  LÄS OCKSÅ: Norrmejerier lanserar mjölkfria produkterLÄS OCKSÅ: Oatly på väg på milstolpeLÄS OCKSÅ: Mejerierna missar spannmålstågetLÄS OCKSÅ: Flera kor dödade i nytt takrasLÄS OCKSÅ: Allt mer svenskt i offentliga kök

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen