Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 oktober 2017

  Arla tiger om nya uppgifter

  Turerna kring Arla och det australiensiska mejeribolaget Murray Goulburn fortsätter. Enligt de senaste uppgifterna i tidningen the Australian är det via det kinesiska bolaget Mengniu som Arla är intresserade att köpa i Australien. Arla vill nu inte kommentera.

  I sin senaste halvårsrapport skriver Mengniu att Arla Foods är en av bolagets största aktieägare. Och i årsredovisningen för 2016 skriver Arla att ägandet i Mengniu ger ett ”väsentligt inflytande”. Av ett dokument på Mengnius hemsida framgår att en av Arlas absoluta toppchefer, Tim Ørting Jørgensen, sitter i Mengnius styrelse.

  Känsliga affärer

  Men Arlaledningens affärer i Kina är känsliga. De är en del av Arlas globala expansion som flera Arlaägare som ATL har intervjuat är kritiska till. När uppgifter om att Arla skulle vara intresserade av att köpa Murray Goulburn kom upp i tidningen the Australian och senare citerades av bland annat TT och ATL, skickade Arlas svenska presschef Erik Bratthall snabbt ut en dementi.

  – Uppgifterna som The Australian har är felaktiga. Arla Foods har inga planer på att köpa Murray Goulburn, skrev Erik Bratthall i ett mejl till ATL.

  Vill inte kommentera

  När ATL upplyser Erik Bratthall och Arla om de nya uppgifterna, att Arlas intresse uppges vara via innehavet i Mengniu vill Erik Bratthall varken bekräfta eller dementera.

  – Om du har frågor om Mengniu så ska dessa ställas till Mengniu, säger Erik Bratthall

  Men kan jag få en kommentar från Arlas Tim Ørting Jørgensen som ju sitter i Mengnius styrelse?

  – Frågor om Mengniu ska ställas till Mengniu, säger Erik Bratthall igen.

  Ingående samarbete

  Enligt Hong Kong-baserade Mengnius senaste halvårsrapport är samarbetet med Arla ingående. Flera nya anläggningar inom forskning och utveckling planeras, till exempel pilot-gårdar för uppvisning. Mengniu och Arla Foods har dessutom bildat ett gemensamt projektteam för att driva forskning och utveckling och produktion av ostar, skriver Mengniu. I rapporten framgår också att både omsättning och vinst ökat sedan motsvarande period i fjol, något som kan utgöra en positiv motvikt till Arlas förluster i Kina under 2016, som framgår av en not i Arlas årsredovisning.

  Murray Goulburn bekräftar i ett pressmeddelande att bolaget mottagit ”ett antal konfidentiella, icke-bindande, indikativa bud”. Buden sträcker sig från köp av vissa tillgångar till köp av hela verksamheten, skriver bolaget. I ett mail ATL skriver Murray Goulburn att det kommer att ge mer information på sin bolagstämma den 27 oktober. ATL har sökt Mengniu i Hong Kong.

  LÄS MER: Arla vill växa i AustralienLÄS MER: Arla förnekar uppköpsryktenLÄS MER: Arla lanserar Yoggi i KinaPREMIUM: Räntesnurror hos Arla

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen