Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2017

  Arla svarar på kritiken

  ATL har sökt Arlas styrelseordförande Åke Hantoft för en intervju. I stället svarar Jonas Carlgren, styrelseledamot, skriftligt.

   Jonas Carlgren, styrelseledamot, Arla.
  Jonas Carlgren, styrelseledamot, Arla. FOTO: Arla

  ”Det finns en stor informationshunger i ett kooperativ – speciellt där ägarnas verksamhet, mjölkpriset, är så kopplat till kooperativets resultat”, skriver Jonas Carlgren.

  ”Detta är också en av det Arlas styrkor, fortsätter Jonas Carlgren. Arlas mål är att betala högsta möjliga mjölkpris till våra ägare och hitta avsättning för våra ägares mjölk.”

  Förtroendevalda får insyn

  Enligt Jonas Carlgren får Arlas förtroendevalda insyn i Arlas räkenskaper genom möten och annan kommunikation. Att Arla inte redovisar exakt resultat på olika marknader beror enligt Carlgren delvis på att alla marknader är sammanflätade. Färska produkter, ost och mjölkpulver exporteras mellan marknaderna och det är därför komplext att redovisa ett exakt resultat för respektive marknad/land, menar Carlgren.

  ”Dessutom finns det en konkurrensdel – där våra konkurrenter bevakar det som rapporteras om Arla”, skriver Carlgren.

  LÄS OCKSÅ: ”Bedrägeri att kalla Arlas bönder för ägare”

  Stöd för Hantoft

  När det gäller ATL:s uppgifter om att Arla styrelse är svag i förhållande till den anställda ledningen och att styrelseordförande Åke Hantoft inte har tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att kunna ställa krav på ledningen, svarar Jonas Carlgren:

  ”Arlas styrelseordförande, mjölkbonden Åke Hantoft, är demokratiskt vald och det finns ett stort stöd för honom såväl i Sverige som i övriga länder.”

  LÄS OCKSÅ: Arla vill ta extra betalt för mjölkhämtningLÄS OCKSÅ: Arla tjänar mer på mindre mjölkATL TV: Arlas bönder saknar insyn

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen