Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november 2018

  Så mycket importerar olika aktörer

  Arla uppger att de står för ungefär en fjärdedel av importen till Sverige. Som tvåa kommer norska Tine, som står för mer än en tiondel av importen via dotterbolaget Wernersson ost.

   Arlas VD Patrik Hansson är inte förvånad över siffrorna: ”Europeisk lågprisost som Gouda och Edamer smakar ganska lika de ostar som svenskar är vana vid”.
  Arlas VD Patrik Hansson är inte förvånad över siffrorna: ”Europeisk lågprisost som Gouda och Edamer smakar ganska lika de ostar som svenskar är vana vid”. FOTO: IBL/Pressbild Arla

  Grossistföretaget Wernersson ost köptes av mjölkbönderna i norska Tine för drygt tio år sedan. Av de 18 000 ton ost som bolaget handlar med per år är ungefär 85 procent importerad, uppger bolagets VD Magnus Ekstrand för ATL.

  Franska Lactalis, som äger Skånemejerier AB, uppger att de bara importerade drygt 4 100 ton under 2017. I mejl till ATL är bolaget noga med att påpeka att importen främst består av ostar såsom skotsk cheddar, brie, camembert, parmesan, mozzarella och andra ostspecialiteter från specifika länder och med olika osttraditioner, det vill säga ostar som i låg utsträckning konkurrerar med klassisk svensk ost gjord på svensk mjölkråvara.

  ”Konsumtionen av ost har förändrats”

  Arla får ofta kritik för den danska hushållsost som de importerar. Men Arlas VD Patrik Hansson säger att fettet i Arlas svenska mjölk behövs till mer lönsamma produkter och att hushållsosten till stor del kämpar mot europeisk lågprisost som Gouda.

  – Det vi inte importerar i det segmentet kommer någon annan att importera, säger Patrik Hansson till ATL.

   Arla får ofta kritik för den danska hushållsost som de importerar. Men Arla säger att fettet i deras svenska mjölk behövs till mer lönsamma produkter.
  Arla får ofta kritik för den danska hushållsost som de importerar. Men Arla säger att fettet i deras svenska mjölk behövs till mer lönsamma produkter. FOTO: Pressbild Arla

  Han är inte förvånad över den bild som SCB:s siffror ger.

  – Det är 18 år av EU-medlemskap och öppna gränser. Europeisk lågprisost som Gouda och Edamer smakar ganska lika de ostar som svenskar är vana vid och därför är det inte förvånande att det finns aktörer som importerar dem. Dessutom har konsumtionen av ost förändrats, vi äter mer ost av alla slag.

  Förutom hushållsost importerar Arla främst pizzaost, vitost, mögelost och färskost.

  Stor skillnad bland små importörer

  Vid sidan av de stora spelarna finns också många mindre importörer av ost, både till handel, industri och storkök. Grossistföretaget Martin och Servera uppger att de importerade 980 ton ost 2017, till största delen Goudaost, medan livsmedelsföretaget Orkla uppger att de bara köpte in knappt 14 ton ost i fjol, också Gouda. Coop, Ica och Axfood importerar enligt uppgift till ATL främst via andra aktörer, men kan ibland också direktimportera.

  Relaterade artiklar

  Till toppen