Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 maj 2018

  Arla skickar ut enkät till bönderna

  Arla ska skicka ut en enkät till sina medlemmar om vad bolaget ska prioritera, det framgår av Arlas medlemsbrev Ägarbladet.

  FOTO: Mari Nälsén

  ”Vi har fått signaler från medlemmarna om att de vill ha bättre möjligheter att påverka Arla”, säger Henrik Damholt Jørgensen, global chef för Arlas Medlemsservice i Ägarbladet.

  ATL har många gånger rapporterat om missnöje bland de bönder som äger Arla. I en granskning i höstas kunde tidningen visa att ägarna i bolaget saknade insyn i både centrala delar av bolagets ekonomi och kring enskilda kostnader som till exempel chefslöner eller utgifter för olika aktiviteter. Flera bönder i granskningen ansåg att bolaget var för tjänstemannastyrt. Flera bönder har också under lång tid ifrågasatt lönsamheten för ägarna i Arlas expansiva strategi och nyligen krävde danska mjölkbönder VD Peder Tuborghs avgång.

  Mer makt och pengar till bönderna

  Men samtidigt menar andra att Arla håller på att förändras så att mer makt och pengar kan flyttas till bönderna. Enligt Henrik Damholt Jørgensen har Arla bland annat arbetat med att utveckla medlemsdemokratin och mötesstrukturen. Som en del i det arbetet skickar Arla nu ut en enkät till sina medlemmar.

  ”Vi har en löpande dialog med våra medlemmar, men det är viktigt för oss att också ha faktaunderlag när vi ska välja vilka aktiviteter och områden vi ska prioritera”, säger Henrik Damholt Jørgensen.

  Enkäten består av cirka 20 frågor. Den skickas med e-post under senare delen av maj till de medlemmar som Arla har e-postadresser till. Den som inte får enkäten kan enligt Ägarbladet höra av sig till Arla.

  ”Jag hoppas att så många som möjligt kan lägga några minuter på att svara på enkäten, så att vi kan fortsätta utveckla Arla”, säger Henrik Damholt Jørgensen i Ägarbladet.

  LÄS MER: Kräver bättre insyn i ArlaLÄS MER: Professor: bedrägeri att kalla Arlas bönder för ägareLÄS MER: Utan inflytande inget äkta ägandeLÄS MER: Åke Hantoft: ”2017 var ett starkt år”LÄS MER: Arla tittar på växtbaserade produkterLÄS MER: Gänget bakom Sommarmjölken

  Läs mer om

  Till toppen