Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 oktober 2018

  Arla skär ner hos Gefleortens

  Arla ska spara 20 miljoner kronor på Gefleortens mejeri. Hälften av alla artiklar ska bort och förhandlingar har inletts om att dra ner mejeriverksamheten i Gävle med 20 tjänster.

   Gefleortens mjölk och Dalamjölk kommer att vara kvar i sortimentet.
  Gefleortens mjölk och Dalamjölk kommer att vara kvar i sortimentet.

  Det är en vikande försäljning på framförallt på mjölk och yoghurt som ytterligare har förvärrat lönsamheten i Gefleortens, skriver Arla och Gefleortens i ett pressmeddelande. Detta kräver enligt de båda bolagen åtgärder för att mejeriet i Gävle skall kunna vara kvar och utvecklas som ett lokalt mejeri.

  ”Vi slutar att producera olönsamma produkter medan Gefleortens mjölk, Dalamjölk, fil, grädde, naturell Creme Fraiche och mild naturell yoghurt kommer att finnas kvar i sortimentet.” säger Magnus Lindberg mejerichef Arla Gefleortens i pressmeddelandet.

  Arla tog över

  Det var förra hösten som Arla tog över verksamheten i Gefleortens mejeri. I en intervju med ATL berättade avgående styrelseordföranden och mjölkbonden Thomas Lundgren om de händelser som lett fram till beslutet.

  – Vi var för stora för att vara riktigt lokala så att folk stöttar en bara därför. Och vi var alldeles för små för att kunna utveckla moderna produkter som gjorde att vi kunde hänga med i svängarna, sa Thomas Lundgren till ATL.

  20 tjänster berörs

  Men trots insatser för att öka försäljningen så har Gefleortens mejeri enligt dagens pressmeddelande alltså fortsatt att ha en vikande försäljning och ett negativt resultat. Genom att förenkla och effektivisera produktion, försäljning och orderhantering och avveckla små och mindre lönsamma produkter hoppas Arla nu kunna spara närmare 20 miljoner kronor. De produkter som ska bort kommer att avslutas från och med i början av nästa år och förhandlingar med facken har inletts om att ta bort 20 tjänster på mejeriet i Gävle.

  ”Jag är angelägen om att vi gör allt detta i full öppenhet. Mejeriet behöver helt enkelt sänka sina kostnader för att kunna överleva. Det är dock ett tråkigt besked att ge till mina medarbetare” säger Magnus Lindberg mejerichef på Arla Gefleortens i pressmeddelandet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen