Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 september 2018

  Arla ska vaska guld ur vasslen

  Stigande fettpriser och sjunkande proteinpriser har gjort att Arla tappat mot sina konkurrenter. Nu satsar företaget på ytterligare ett innovationscenter för att bättre ta vara på den proteinrika vasslen.

  Förra våren skedde ett skifte på mjölkmarknaden då fettpriserna tydligt passerade proteinpriserna.

  I sin senaste halvårsrapport skriver nu Arla att denna omkastning minskat den fördel som bolaget traditionell haft gentemot konkurrenterna med cirka 150 miljoner EUR.

   Källa: Arlas halvårsrapport 2018
  Källa: Arlas halvårsrapport 2018 FOTO: Arla Foods

  Ansågs tidigare som restprodukt

  Samtidigt satsar nu bolaget 36,3 miljoner på att skapa en ny anläggning för forskning om mjölk och vassle i Norra Vium, Danmark.

  ”Anläggningen blir en del av Arla Foods Ingredients (AFI) som genom forskning förvandlat det som tidigare ansågs som en restprodukt till en högkvalitativ ingrediens som används bland annat i mjölkersättning, sportnäring, hälsokost och drycker”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

   Skiss på Arlas nya innovationscenter.
  Skiss på Arlas nya innovationscenter. FOTO: Arla

  Andra anläggningen på kort tid

  Innovationssatsningen blir den andra på kort tid. Förra året öppnade Arla Innovation Centre (AIC) i Skejby utanför danska Århus.

  ”Vi vet att mejeriprodukter kan spela en viktig roll för att säkra en hälsosam och balanserad kost för människor runt om på vår planet. Med detta innovationscenter så ska vi med forskning och teknisk utveckling använda den fulla potentialen av mjölken”, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh i ett pressmeddelande.

  Arlas nya innovationscenter

  Bygget ska starta under hösten 2019 och vara klart under 2021

  Ytan är 9000 kvadratmeter med arbetsplatser, laboratorier och en försöksanläggning

  Upp till 90 personer kommer att anställas

  Källa: Arla

  LÄS MER: Miljardregn över Arlas bönderLÄS MER: Stabil rapport i svajig omvärldLÄS MER: Skarp kritik mot Arlas stöd till ekobönder

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen