Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 maj 2017

  Arla sänker mjölkpriset i Storbritannien

  Arla Foods brittiska medlemmar undkom sänkningen i maj som drabbade andra medlemmar, men nu tvingas man till en sänkning på 0,4 pence per liter i juni. Avräkningspriset i Arlas andra medlemsländer lämnas oförändrat i juni.

  Sänkningen med 0,4 pence, motsvarande 4,5 öre per kilo till ett mjölkpris på 27,73 pence, cirka 3,10 svenska kronor baserat på aktuell växelkurs.

  – Förra månaden sänkte Arla Foods sitt pris med en eurocent men Arlas styrelse i Storbritannien fattade beslutet att hantera effekten av denna nedskärning genom Arla i Storbritanniens kassaflöde för maj månad, säger Johnnie Russell, styrelseledamot i Arla Foods Amba i ett pressmeddelande.

  – Arla Foods styrelse i Storbritannien anser emellertid att det är nödvändigt att göra en liten nedjustering av mjölkpriset från 1 juni till 0,4 pence per liter för att balansera kassaflödet, säger Johnnie Russell.

  Eftersom Arlas brittiska medlemmar är anslutna som organisationsmedlemmar och inte som direktmedlemmarna är i Sverige och Danmark, har den brittiska enheten tidvis fatta andra beslut om priset men enligt Arla ska priserna över tiden jämna ut sig medlemsländerna emellan. Arla har som kooperativ princip att betala alla medlemmar lika.

  I maj sänkte Arla priset för medlemmar i Sverige, Danmark och Tyskland med 9,5 öre till acontopris på 324,7 öre/kg för standardmjölk, vilket alltså är oförändrat i juni. Det svenska priset för ekologisk mjölk sänktes lika mycket i maj till 434,5 öre/kilo.

  Läs mer: Arlas pris ligger kvar men en höjning på gräddeLäs mer: Arla sänker inte i FinlandLäs mer: Arla sänker priset men inte i StorbritannienLäs mer: Det är inte början på en nedgång som förra åretLäs mer: Arla sänker prisetPREMIUM. Ekonom varnar för öppet mjölkpris

  Relaterade artiklar

  Till toppen