Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 september 2019

  Arla sänker ekopriset i Sverige

  Arla sänker a contopriset för ekomjölk med 6,5 öre i Sverige, medan a contopriset för konventionell mjölk ökar med 3,8 öre till följd av den svaga svenska kronan. Ändringen gäller från första oktober.

  Efter förra årets torka höjdes ekopriset i Sverige med 30 öre. Detta finansierades enligt Arla med hjälp av en ettårig prishöjning gentemot handeln. Nu har projektet löpt ut, parallellt med att efterfrågan i Sverige minskat på de ekologiska produkterna.

  Samtidigt räknar Arla med att satsningen på ekoprodukter med netto noll klimatutsläpp som presenterades i förra veckan ska ge ny skjuts åt intäkterna på ekosidan. Istället för att sänka priset med 30 öre skriver Arla att de med hjälp av satsningen skapat förutsättningar att ”bara” sänka ekopriset med 10 öre, vilket motsvarar 6,5 öre/kg efter valutajusteringar.

  Stabilt i Europa

  Ekomarknaderna i Danmark och Centraleuropa fortsätter dock att vara stabila, uppger Arla, och sänker alltså inte ekopriset där. Utsikterna för mjölkpriset de kommande månaderna fortsätter också att vara stabila, skriver Arla och ger följande marknadsöversikt:

  ”Mjölkvolymerna i Europa har återhämtat sig litet under sommaren och ligger nu något över föregående år, så det fortsätter att finnas tillräckligt mycket produkter för att möta efterfrågan på marknaden. Det har i sin tur lett till stabila priser under sommaren, och även om fettpriserna säsongsmässigt gått upp på kort sikt, dämpas förväntningarna på en rejäl prisuppgång av uppgifter om stora smörlager i Europa. Ökande efterfrågan säkrar dock att priserna på skummjölkspulver och ost fortsätter att vara stabila.

  Positiv valutaeffekt i Sverige

  Arlas nya omräkningskurs för kvartalet gör att priserna justeras nedåt i Danmark (-0,5 DKK öre), Centraleuropa (-0,08 eurocent) och Storbritannien (-0,03 pence), medan priset justeras uppåt i Sverige (+3,8 öre) till följd av den svaga svenska kronan. Summa summarum blir a contopriset för konventionell mjölk i Sverige 344,2 öre/kg från och med första oktober, medan a contopriset för ekomjölk landar på 448,3 öre/kg från och med samma datum.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen