Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 oktober

  Arla höjer mjölkpriset - igen

  Arlas försäljningsframgångar kommer nu bönderna till del. Mjölkpriset höjs med drygt 10 öre i november, både för konventionell och eko.

  FOTO: TT

  Arlas a contopris för konventionell mjölk och för ekologisk mjölk höjs med 1 eurocent i november. A contopriset i Sverige är därmed 358,8 öre/kg för konventionell mjölk och 431,5 öre/kg för eko. Det innebär en höjning med drygt tio öre i båda kategorierna jämfört med oktober, då priserna höjdes med 0,5 eurocent till 348,2 öre/kg respektive 420,9 öre/kg.

  Tidigare i höstas presenterades Arlas siffror för det första halvåret 2020. De visade att mjölkpriset till medlemmarna inte hängt med utvecklingen för försäljningen i koncernen, som stigit till rekordnivåer. Nu uppger Arla att höjningen av mjölkpriset beror på en allt bättre försäljningsmix och resultatet av den allmänna affärsverksamheten, något som också uppgavs ligga bakom höjningen i oktober.

  ”Trots att mjölkvolymerna i världen ökar jämfört med föregående år, har priserna på industrimarknaderna fortsatt att vara relativt stabila. En viss försvagning av ostpriserna ses, till följd av ökningar av pulver- och gräddpriserna.”, skriver Arla i en marknadsutblick.

  I Sverige har Arlas pris haft god draghjälp av den svenska valutan, som är svagare än både 2014 och 2017 då Arlakoncernen tidigare haft bra år för både intäkter och mjölkpris.

  Årsgenomsnittet för Arlas rapporterade a contopriser för konventionell mjölk i Sverige 2020 är hittills 3,501 kronor/kg. Om det svenska Arlapriset håller i sig eller ökar i december kommer årsgenomsnittet för konventionell Arlamjölk i Sverige 2020 bli högre än det rapporterade a contopriserna för såväl 2014 som 2017, då snitten var 3,363 kronor/kg respektive 3,472 kronor/kg visar ATL:s sammanställning. Rekordet äts dock upp av inflationen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen