Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 februari 2020

  Arla fortsätter att tappa svensk mjölk

  Arla fortsätter att tappa både svenska medlemmar och svensk mjölk, det framgår av nya siffror som ATL har tagit del av.

  – Det beror på att Sverige har så många små gårdar fortfarande. Men det kommer att ändras inom de närmaste åren, säger Arlas vd Peder Tuborgh till ATL.

  Dansk mjölkproduktion i Arla fortsätter att öka, medan den svenska fortsätter att minska. Det framgår av Arlas senaste årsredovisning, som ATL har tagit del av.

  Detta innebär också en fortsättning på den maktförskjutning i bolaget som pågått i många år, eftersom antalet invägda kilo i bolaget påverkar både vinstdelning och representation i Arlas beslutande organ.

   De svenska Arlabönderna är nu bara 61 fler än de danska.
  De svenska Arlabönderna är nu bara 61 fler än de danska. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Länge har det funnits något fler svenska än danska Arlabönder. Nu skiljer endast 61 personer – enligt de senaste siffrorna har nu Arla 2 497 medlemmar i Sverige och 2 436 medlemmar i Danmark.

  Dramatisk skillnad

  Skillnaden i mjölkproduktion är dock dramatisk. För första gången producerar nu danskarna över 2 miljoner kilo mjölk per medlem och år, medan svenskarna kommer in på blygsamma 0,7 miljoner kilo i snitt. Totalt avrundas den danska produktionen till 5 miljarder kilo 2019, vilket är i särklass störst i hela Arla.

  ATL intervjuade nyligen Arlas danska ledning om den pågående trenden. Intervjun skedde på plats på Arlas huvudkontor utanför danska Aarhus i samband med att Arla presenterade delar av sitt årsbokslut.

  – När det gäller mjölkinvägningen i Sverige så ser vi – och jag tror att det är en bra sak – att samma sak nu händer i Sverige som vi såg i Danmark i början av 1990-talet, säger Peder Tuborgh till ATL.

  – Antalet större gårdar, som ni också har i Sverige, de växte. Men antalet mycket små gårdar är fortfarande väldigt många i Sverige, och de stänger ner. Och det i en omfattning som faktiskt tar ner mjölkproduktionen, fortsätter han.

  Tyskland ner, Storbritannien upp

  Förutom i Sverige minskar även Arlas invägning hos medlemmar i Tyskland (1,7 miljarder kilo, jämfört med 1,76 miljarder kilo 2018). I Storbritannien ligger Arlas mjölkbönder ganska stabilt kring drygt 3,2 miljarder, vilket gör dem till näst största produktionsland för Arlamjölk.

  Läs också: Arla nära försäljningsrekordLäs också: Arlas VD: ”Vi väntar oss ett högre mjölkpris snart”

  Av årsredovisningen framgår också att Arla fortsätter att tappa medlemmar i alla medlemsländer. Det totala medlemsantalet är nu 9 759 – för första under 10 000 sedan Arla expanderade till alla nuvarande medlemsländer. Totalt har Arla tappat närmare 3000 medlemmar sedan 2015.

   Peder Tuborgh, vd för Arla, vid bolagets presentation av siffror ur årsbokslutet 2019 på Arlas huvudkontor utanför Aarhus i Danmark. På bilden syns också Arlas styrelseordförande Jan Toft Nørgaard och bolagets avgående finanschef Natalie Knight.
  Peder Tuborgh, vd för Arla, vid bolagets presentation av siffror ur årsbokslutet 2019 på Arlas huvudkontor utanför Aarhus i Danmark. På bilden syns också Arlas styrelseordförande Jan Toft Nørgaard och bolagets avgående finanschef Natalie Knight. FOTO: Oskar Schönning

  Däremot är minskningen i invägd medlemsmjölk marginell, vilket bekräftar trenden med färre men större gårdar.

  Många små i Sverige

  – Det vi ser är att 5-6 procent av mjölkbönderna slutar varje år. Antingen på grund av ålder eller att de säljer sina gårdar till någon annan. Det är lika i alla länder och det är väldigt liten skillnad. Så i den bemärkelsen är Sverige inte annorlunda, procentmässigt. Det är bara det att det är så många små gårdar fortfarande. Men det kommer att ändras inom de närmaste åren, säger Peder Tuborgh.

  – Det är samma sak som har hänt i Danmark, men vi är kanske tio år före.

  Läs också: Arlatoppar säger nej till svenskt mjölkpris

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen