Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni

  Arla: Folk köper inte svenskt som en välgärning

  Arla har länge kopplat betalningen för ekomjölk till efterfrågan på marknaden. Men att göra samma sak utifrån nationell efterfrågan är en känslig fråga inom den internationella kooperationen Arla.

   Jonas Carlgren, styrelseledamot i Arla och ordförande för Svensk Mjölk.
  Jonas Carlgren, styrelseledamot i Arla och ordförande för Svensk Mjölk. FOTO: Göran Berglund

  – Var skulle de pengarna komma ifrån? De skulle du stjäla från en annan bonde, sa Arlas styrelseordförande Jan Toft Nørgaard till ATL i samband med att bolaget presenterade sin bokslutskommuniké tidigare i år.

  ”Har inte obegränsat med pengar”

  Jonas Carlgren är styrelseledamot i Arla och ordförande för branschorganisationen Svensk Mjölk. Den har som mål att öka både produktionen och konsumtionen av svensk mjölk.

  – Vi är övertygade om att den viktigaste pusselbiten i det arbetet är att stärka konkurrenskraften för landets mjölkproducenter. Den som har de lägsta kostnaderna klarar sig alltid, säger han till ATL.

  Men det verkar ju som att det skulle vara möjligt att hämta hem en svensk prishöjning på den svenska marknaden?

  – Alla människor har inte obegränsat med pengar. Att folk skulle köpa svensk mjölk som någon välgärning, det tror jag inte på. Så länge vi har öppna gränser så är vi på en gemensam marknad, säger Jonas Carlgren.… …

  Satsar på specialmjölk

  – Jag kan garantera att Arla har som målsättning att skapa maximalt värde för den mjölk medlemmarna levererar oavsett om den säljs i Sverige, Danmark, England, Tyskland eller någon annanstans i världen.

  Jonas Carlgren tar också upp Arlas satsning på specialmjölk, som kommer att lanseras i höst.…

  – Där kontrakterar vi en viss volym som man sen säljer in till handlare utifrån vad marknaden vill ha, säger han.

  Som med ekomjölken?

  – Exakt. Och det är olika koncept i olika länder, så det blir ju lite mer åt det nationella hållet även om vi kommer att vara ganska synkade i Danmark och i Sverige.

  Läs mer: Arla betonar det svenska – men importen ökarLäs också: Arla svarar: Nedgången var väntadLäs mer: Mjölkbonde: Säljer Arla bra är det bra för mig

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen