Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 mars

  Arla börjar sälja klimatvänligare mjölk

  Arla ska lansera klimatsmartare mjölk i svenska butiker i år. Satsningen är ett steg mot helt klimatneutral mjölkproduktion – om 30 år. Bolaget ser det ändå som ett ambitiöst mål.

  FOTO: Mostphotos

  Merparten av Arlas koldioxidutsläpp kommer från Arlaböndernas gårdar. För att minska utsläppen har bolaget inlett ett nytt projekt med ”ett antal” bönder i Sverige och Danmark, enligt ett pressmeddelande.

  Mjölken som produceras på gårdarna ska bidra till mindre koldioxidutsläpp än konventionellt producerad Arlamjölk. Den ska sedan användas i en ny produkt som ska marknadsföras under bland annat varumärket ”Arla ko” i Sverige – som uppges nå svenska butiker under 2019.

  Dyrare mjölk

  Arla har ännu inte kommunicerat hur mycket klimatvänligare dessa produkter blir.

  ”När det gäller den än mer klimatsmart producerade mjölken i Sverige så kommer vi att återkomma om detaljer kring den lite längre fram”, skriver Arlas presschef Erik Bratthall i ett mejl till ATL.

  Det står däremot klart att den blir dyrare än de konventionella alternativen.

  ”Vi tror att ett växande antal konsumenter är villiga att belöna de mest hållbara mjölkbönderna genom att betala lite mer för deras mjölk på samma sätt som vi ser med ekologiska mejeriprodukter”, säger VD:n Peder Tuborgh i pressmeddelandet.

  Satsningen är ett led i att minska Arlas utsläpp av växthusgaser med 30 procent per kilo mjölk under kommande årtiondena. Slutmålet är en helt koldioxidneutral mjölkproduktion år 2050.

  2050 är 30 år bort – varför valde ni inte ett ambitiösare mål?

  – Att få alla våra ägare (Arlabönder) i våra sju produktionsländer att enas om en gemensam målsättning för all den export vi har runt om i världen är en komplicerad process, så därför är vi jättestolta över att ha landat i det här strategiarbetet, säger Erik Bratthall, Arla Sveriges presschef, till ATL.

  Sedan 2013 har bland annat bolagsrepresentanter åkt ut till Arlagårdar och informerat bönder om olika hållbarhetsåtgärder.

  Arla plus utökas

  Man har även beräknat deras klimatavtryck. Totalt 5 000 beräkningar ska ha genomförts. Metoden uppges bygga på International Dairy federation’s beräkningsmodell.

  Klimatdatan ska nu även föras in i databasen Arla plus som lanserades i fjol. I den kan Arlabönder i dag mäta och jämföra sin gård utifrån olika parametrar, till exempel mjölkningssystem, markanvändning och djuromsorg.

  Genom att tillföra klimatdata vill Arla bland annat identifiera några särskilt klimatvänliga gårdar. De ska sedan fungera som modellgårdar för andra Arlabönder.

  Arlaböndernas klimatutsläpp

  Arlaböndernas koldioxidutsläpp per kilo mjölk har minskat med 24 procent sedan 90-talet, enligt Arlas egen statistik.

  Sedan 2005 har utsläppen från den totala mejeriverksamheten, inklusive förpackning och transporter, sjunkit med 22 procent. Samtidigt har mjölkmängden ökat med över 40 procent under perioden.

  Mjölkproduktionen släpper globalt ut i snitt 2,5 kilo koldioxid per kilo mjölk. Samma siffra för Arlabönder är 1,15.

  Arlas nya klimatsatsning har utarbetats med forskare och icke-statliga organisationer i Sverige, Danmark Tyskland och Storbritannien. Detta för att följa Parisavtalet som slöts 2016.

  Källa: Arla

  Relaterade artiklar

  Till toppen