Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 december 2016

  Renarna krymper - kan bero på klimatförändringarna

  Arktis renar får allt mindre kroppsmassa. Sedan 90-talet har klövdjuren blivit tolv procent mindre, konstaterar forskare. En teori är att minskningen hänger samman med att de ökade regnmängderna låser in renarnas basföda när vattnet bildar ett istäcke över snön.

   Från 55 till 48 kilo. Renarnas genomsnittsliga kroppsmassa blir allt mindre, enligt en studie.
  Från 55 till 48 kilo. Renarnas genomsnittsliga kroppsmassa blir allt mindre, enligt en studie. FOTO: Roger Wallström

  Forskarna har studerat en underart av renar som lever på norska Svalbard. Enligt en studie, som har lagts fram vid British Ecological Society i Liverpool, vägde kalvarna som föddes 1994 i snitt 55 kilo när de nådde vuxen ålder. Det kan i sin tur jämföras med de kalvar som föddes 2010. De vägdes i snitt in på 48 kilo efter lika många levnadsår.

  – Tolv procent kanske inte låter som så mycket, men med tanke på hur viktigt kroppsvikten är för fortplantning och överlevnad, kan det vara enormt, säger Steve Albon, forskare vid skotska James Hutton Institute, som lett studien, till AFP, rapporterar Sveriges Television.

  Att renarna svälter har blivit ett allt mer uppmärksammat problem som tros hänga ihop med klimatförändringarna. När klimatet blir varmare faller nederbörden oftare som regn och bildar ett istäcke över snön. Det gör i sin tur att renarna inte kommer åt de lavar som utgör renarnas basföda.

  LÄS MER: Många små älgkalvar i skogenLÄS MER: Sameby nekas jakt på järv

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen