Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 december 2019

  Årets skörd: Rekordhöga nivåer av höstvete

  Årets höstveteskörd är rekordhög och står för hälften av landets totala spannmålsskörd. Det visar färska siffror från Jordbruksverket.

   Den totala höstveteskörden landar på cirka 3,3 miljoner ton vilket är dubbelt så mycket än torkåret 2018.
  Den totala höstveteskörden landar på cirka 3,3 miljoner ton vilket är dubbelt så mycket än torkåret 2018. FOTO: Andes Fällman

  Den totala höstveteskörden landar på cirka 3,3 miljoner ton vilket är dubbelt så mycket än torkåret 2018. Även höstrågvete gör ett rekordår och i Skåne län blev hektarskörden av höstkorn den högsta någonsin.

  För vårsådda spannmålsgrödor syns ett mer varierat resultat. Sommaren blev allt för torr på sina håll och i landets sydöstra delar till och med Uppsala län skadades grödan av torka.

  Regn i norr

  I norr var det under hösten i stället nederbörd som ställde till en del problem. Ihållande höstregn i norra Svealand och Norrland försenade skörden och i de fem nordligaste länen blev mellan 3 och 10 procent av arealerna oskördade på grund av kraftigt regn eller tidiga snöfall.

  När det gäller höstraps blev hektarskörden 60 procent högre en under torkåret 2018. I jämförelse med normskörden ligger årets skörd 6 procent högre. Totalskörden av raps och rybs beräknas till 381 900 ton, vilket är 75 procent mer än förra årets resultat och 23 procent mer än femårsgenomsnittet.

   Åkerbönan har återhämtat sig efter förra årets torka med missväxt som följd.
  Åkerbönan har återhämtat sig efter förra årets torka med missväxt som följd. FOTO: Kent Eng

  Åkerbönan återhämtad

  Förra året tog åkerbönan mycket stryk av den torra sommaren. Årets hektarskörd av åkerböna är mer än dubbelt så stor som förra året med en totalskörd på 60 400 ton. Även hektarskörden av ärter stiger och beräknas till omkring 69400 ton, vilket är 42 procent mer än föregående års totalskörd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen