Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december 2018

  Årets potatisskörd historiskt låg

  Skörden av potatis var i år 17 procent lägre än genomsnittet, visar nya siffror från SCB. Sommarens ovanliga värme och torka pekas ut som den främsta orsaken.

  FOTO: Ismo Pekkarinen

  Matpotatisskörden beräknas enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, till 449 000 ton, en minskning med 77 600 ton jämfört med 2017 och 92 000 ton eller 17 procent jämfört med femårsgenomsnittet.

  Orsaken till den kraftiga minskningen av skörden är enligt Jordbruksverket främst sommarens torka. De anger också att större arealer skördats som färskpotatis som ett skäl. Den svenska situationen är dock inte unik, skriver de i ett pressmeddelande. Potatisskörden har varit långt under det normala i stora delar av Europa, till exempel har Nederländerna, Tyskland och Storbritannien fått skördar på runt 20 procent lägre än 2017. Detta har gjort det svårare för Sverige att importera potatis från utlandet.

  Även den svenska skörden av stärkelsepotatis minskade, enligt SCB:s siffror. Den beräknas till 270 800, 17 procent mindre än förra året.

  Med en hembyggd mellantank kunde Knut Åkesson öka kapaciteten i potatisskörden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen