Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 april 2020

  Bearbetning mot alla principer för Martin Krokstorp

  Nu är sådden avklarad hos Martin Krokstorp som för fjärde året jobbar enligt principerna i conservation agriculture. I hans sjuåriga växtföljd sås i år vårkorn och rödsvingel på samma fält.

  Artikeln är en del i ATL:s serie om conservation agriculture. Övriga artiklar finns här.

   Dubbelsådd. Under hösten och vintern har här växt oljerättika som mellangröda. En vecka före sådden behandlades fälten med glyfosat. Nu sås korn och rödsvingel som ger skördar under tre år.
  Dubbelsådd. Under hösten och vintern har här växt oljerättika som mellangröda. En vecka före sådden behandlades fälten med glyfosat. Nu sås korn och rödsvingel som ger skördar under tre år. FOTO: Hans Dahlgren

  Det blåser kraftigt i området utanför Helsingborg. På vissa fält som plöjts och harvats liknar det en sandstorm. Men efter såmaskinen på Martin Krokstorps fält dammar det bara lite. De har varit gröna hela vintern och växtligheten binder jorden.

  – Nu blir här ett böljande kornfält under sommaren. Sedan tröskar vi det och då är det förhoppningsvis en grön matta av rödsvingel i botten, säger Martin Krokstorp.

  Läs mer om Krokstorps gård:Gratis arbetskraft ersätter plogen

  Inom conservation agriculture ska fälten vara gröna under så stor del av året som möjligt.

  En annan princip är att marken ska röras så lite som möjligt och grödorna direktsås oftast. När ATL är på besök görs faktiskt en grund bearbetning.

  – Detta är lite speciellt för oss också. Vi kör med Carrier med Cross Cutter-diskar på 2-3 centimeter för att få lite mera finjord i ytan med tanke på gräsinsådden, så att vi får en bra etablering.

  Men efter det kommer inte jorden att röras förrän hösten 2022, för efter kornskörd i år blir det skörd av gräsfrö under två säsonger.

   Finjord. En ytlig bearbetning görs med en Carrier för att få fram mera finjord. Sedan återkommer den efter kornsådden som görs med en Väderstad Seedhawk och sår rödsvingel och trycker till.
  Finjord. En ytlig bearbetning görs med en Carrier för att få fram mera finjord. Sedan återkommer den efter kornsådden som görs med en Väderstad Seedhawk och sår rödsvingel och trycker till. FOTO: Hans Dahlgren

  Se mer: ATL TV: Här skapas kunskap om mellangrödor

  Martin Krokstorps pappa Fredrik drar Carriern. Efter det sår Martin kornet med en Väderstad Seedhawk.

  – Sedan kör vi med vår APV frösålåda på Carriern ytterligare en gång ovanpå och jämnar topparna med tallrikarna efter kornsådden, och lägger ut gräsfrö som trycks till av rullen på Carriern.

  I den sjuåriga växtföljden följer efter korn och rödsvingel direktsådd av raps, sedan höstvete, havre och höstvete igen. Men inget är hugget i sten. Martin Krokstorp är fortfarande i ett läge där han prövar sig fram, både med grödor, avbrottsgrödor och de så viktiga mellangrödorna.

  – Vi började för tre år sedan med tioårig växtföljd, med bland annat sockerbetorna kvar. Det har varit åttaårig växtföljd ett år och nu är det sjuårig. Så det är väl mera säkert att det inte ser ut såhär om fem år.

  Till stor del är det valet av grödor som styrt och strävan efter att få en långsiktig balans.

  – Jag kan inte bara ha den mest högavkastande och bäst ekonomiska grödan, för då kommer jag skjuta mig i foten långsiktigt. Jag måste ha ekonomi nog att ha en bra växtföljd.

   Martin Krokstorp.
  Martin Krokstorp. FOTO: Hans Dahlgren

  Läs mer: Norrländsk magi med mellangrödorLäs mer: ATL:s samlade artiklar om conservation agriculture

  Conservation Agriculture

  Inom conservation agriculture försöker man gynna naturens egna egenskaper för att långsiktigt ge bördigare mark och motverka utarmning.

  En av stöttepelarna är att det hela tiden ska finnas liv i marken, både på ytan och under den. Efter skörd får skörderester och rötter vara kvar som kan ge mat åt maskar och mikroorganismer. Gamla rotgångar och maskhål hjälper till att luckra marken, istället för att göra det med plogen.

  Mellangrödor används för att hålla liv i marken mellan skörd och sådd, binda näring och på andra sätt gynna efterföljande gröda. Växtföljder planeras bland annat för att gynna skadegörares fiender och minimera insatserna av kemikalier.

  Eftersom marken är grön i princip året runt och inte plöjs är glyfosatbehandling före sådd fen viktig åtgärd för de flesta. Men det finns även de som odlar ekologiskt.

  Ett stort mål är alltså att odlingen ska bli hållbar över generationer. Ekonomiskt upplever de flesta också att det finns en tydlig fördel med mycket mindre bränsle- och tidsåtgång.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen