Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 februari 2017

  Arbetsmiljöverket synar jord- och skogsbruk

  Arbetsmiljöverket letar osund konkurrens i samverkan med polisen och länsstyrelsen. En av branscherna i fokus är jord- och skogsbruk.

   Arbetsmiljöverket letar osund konkurrens i samverkan med polisen och länsstyrelsen. En av branscherna i fokus är jord- och skogsbruk.
  Arbetsmiljöverket letar osund konkurrens i samverkan med polisen och länsstyrelsen. En av branscherna i fokus är jord- och skogsbruk. FOTO: Joakim Nordlund

  Målet med projektet är att upptäcka och stävja osund konkurrens. Det handlar om arbetsgivare som struntar i säkerhet och arbetstider för att kunna hålla låga priser. En av branscherna som sticker ut och som kommer att sättas under lupp är jord- och skogsbruk. Andra branscher är hotell- och restaurang och transportnäringen.

  När det gäller gröna näringarna handlar det primärt om de enklare jobben inom till exempel grönsaksodling, skogplantering eller röjning.

  – Där finns det en del arbetsgivare som fuskar för att uppnå konkurrensfördelar och man ska inte kunna konkurrera genom ojusta villkor för arbetstagarna, säger Patrik Hemmingsson, projektledare på Arbetsmiljöverket.

  Hur lagstiftning följs

  Arbetsmiljöverket kommer att titta på till exempel att arbetsmiljöregler och lagstiftning följs, samt att personalen har rätt utbildning och rätt skyddsutrustning. Det kan också handla om att arbetsgivare som anlitar utländska bemanningsföretag som i sin tur har underentreprenörer som inte respekterar arbetsmiljölagstiftningen.

  Arbetsmiljöverket har rätt att stoppa arbeten som bryter mot regelverket men kan också kräva sanktionsavgifter av arbetsgivare. Upptäcks till exempel att motorsågsförare inte har rätt kompetens kan det resultera i sanktionsavgifter på 10 000 kronor. Saknas skyddsutrustning vid farliga arbetet som hotar liv och hälsa kan arbetet stoppas helt.

  – Den som bryter mot arbetsmiljölagen för att få konkurrensfördelar bryter sannolikt också mot andra regler. Därför är samordning mellan myndigheter nyckeln för att komma åt det. Varje myndighet kommer att jobba utifrån sin expertis men övervakningen blir gemensam, säger Patrik Hemmingsson.

  ”Bryter sannolikt mot andra regler”

  Han pekar på att arbetsmiljöverket tidigare bland annat samarbetat med trafikpolisen för att titta på överlaster på fordon.

  – Samverkan med andra myndigheter är inget nytt för oss. Det nya är att det nu kommer att ske mera strukturerat. Det är ett utvecklingsprojekt och vi smyger i gång det över landet redan nu för att sakta men säkert bygga upp bevakningen, säger Patrik Hemmingsson.

  Arbetsmiljöverkets kapacitet förstärks också genom att myndigheten får 25 miljoner kronor extra för att bland annat anställa fler inspektörer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen