Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 8 mars 2018

    Är årets vårbruk en större utmaning än normalt?

    Vårbruket är starten på året och för många är det en härlig känsla att se det torka upp och få ge sig ut på fälten igen. Den regniga hösten innebär att vårsådden blir stor i år. Här ger 13 lantbrukare sin bild av vårbruket 2018.

     Lars Löfgren, Södra Lunger, Arboga, odlar 25 hektar. 1. Nej, det blir ingen förändring i år eftersom jag bara odlar vårsådda grödor och har vall. 2. Det blir grynhavre i år som vanligt. Jag provade med vete ett tag men vi har problem med vildsvin så därför har jag gått tillbaka till grynhavre. 3. Jag ser till att utsäde och gödning är på plats. Sedan skulle jag önska att alla maskiner var klara att sätt igång, men det blir aldrig riktigt så vilket gör att jag får hålla på fram på nätterna för att hinna med bredvid jobbet när det är dags. 4. Oftast är det problem med för mycket vatten där jag bor så därför tycker jag att det är roligt att se när vattnet rinner bort!
    Bild 1/11 Lars Löfgren, Södra Lunger, Arboga, odlar 25 hektar. 1. Nej, det blir ingen förändring i år eftersom jag bara odlar vårsådda grödor och har vall. 2. Det blir grynhavre i år som vanligt. Jag provade med vete ett tag men vi har problem med vildsvin så därför har jag gått tillbaka till grynhavre. 3. Jag ser till att utsäde och gödning är på plats. Sedan skulle jag önska att alla maskiner var klara att sätt igång, men det blir aldrig riktigt så vilket gör att jag får hålla på fram på nätterna för att hinna med bredvid jobbet när det är dags. 4. Oftast är det problem med för mycket vatten där jag bor så därför tycker jag att det är roligt att se när vattnet rinner bort! FOTO: Marcus Frennemark
     Lars Ingvarsson och Eva Lundin, Åkersnäs och Stora Barrsjön, Malmköping, odlar 400 hektar. 1. Nej, vi hann så det vi skulle i höstas. Det ser ut att ha blivit en bra etablering så än så länge är vi faktiskt nöjda. 2. Det är havre och maltkorn som gäller. 3. Det är inget speciellt utan vi jobbar på som vanligt. 4. Vi försöker sätt någon färgklick på vårbruket genom till exempel investering i maskiner som gör det lite roligare med vårbruk. Tidigare har vi till exempel gått över till bandtraktor vilket har väckt en del intresse i vår trakt.
    Bild 2/11 Lars Ingvarsson och Eva Lundin, Åkersnäs och Stora Barrsjön, Malmköping, odlar 400 hektar. 1. Nej, vi hann så det vi skulle i höstas. Det ser ut att ha blivit en bra etablering så än så länge är vi faktiskt nöjda. 2. Det är havre och maltkorn som gäller. 3. Det är inget speciellt utan vi jobbar på som vanligt. 4. Vi försöker sätt någon färgklick på vårbruket genom till exempel investering i maskiner som gör det lite roligare med vårbruk. Tidigare har vi till exempel gått över till bandtraktor vilket har väckt en del intresse i vår trakt. FOTO: Marcus Frennemark
     Johan Åslund, Högebo Gård, Kinnekulle, odlar 1050 hektar. 1. Ja, för vår del blir det en större utmaning eftersom vi har arrenderat till 230 hektar mer i år. Men när det gäller höstsådden fick vi ner det vi skulle. 2. Det blir korn, havre och åkerbönor. Vi har både konventionell och ekologisk odling, men har inte fått det till att funka med Kravbönorna så därför blir det mindre åkerbönor i år. 3. Nej, man får ta det som det kommer men vi har börjat med att förbereda maskiner en del. 4. Det är alltid roligt med vårbruk, att komma ut och komma i gång. Det ser jag fram emot hela vintern.
    Bild 3/11 Johan Åslund, Högebo Gård, Kinnekulle, odlar 1050 hektar. 1. Ja, för vår del blir det en större utmaning eftersom vi har arrenderat till 230 hektar mer i år. Men när det gäller höstsådden fick vi ner det vi skulle. 2. Det blir korn, havre och åkerbönor. Vi har både konventionell och ekologisk odling, men har inte fått det till att funka med Kravbönorna så därför blir det mindre åkerbönor i år. 3. Nej, man får ta det som det kommer men vi har börjat med att förbereda maskiner en del. 4. Det är alltid roligt med vårbruk, att komma ut och komma i gång. Det ser jag fram emot hela vintern. FOTO: Marcus Frennemark
     Jan Erik Börjesson, Hästäng, Hörby, odlar 20 hektar. 1. Ja, med tanke på vädret som vi har haft i södra Sverige så kan det bli spännande. Fortsätter det att regna precis som det gjort hela hösten blir det tufft. 2. Det är bara gödning som ska ut. 3. Nej, det gör jag inte. Det är ett hobbybaserat lantbruk. 4. Det som är roligt med vårbruk är att det går på rätt håll mot varmare tider och att man kommer i gång. Höst och vinter är bara en väntetid till att säsongen ska dra i gång.
    Bild 4/11 Jan Erik Börjesson, Hästäng, Hörby, odlar 20 hektar. 1. Ja, med tanke på vädret som vi har haft i södra Sverige så kan det bli spännande. Fortsätter det att regna precis som det gjort hela hösten blir det tufft. 2. Det är bara gödning som ska ut. 3. Nej, det gör jag inte. Det är ett hobbybaserat lantbruk. 4. Det som är roligt med vårbruk är att det går på rätt håll mot varmare tider och att man kommer i gång. Höst och vinter är bara en väntetid till att säsongen ska dra i gång. FOTO: Marcus Frennemark
     Anders Jarl, Bölingstomta, Linköping, odlar 170 hektar. 1. Ja, det är en större areal att så. Normalt brukar jag så 20 hektar men nu är det 80 hektar eftersom höstsådden inte gick som planerat. 2. Det blir lin och vårvete som jag inte har varje år. Sedan blir det åkerbönor. 3. Jag ser till att ha allting hemma, utsäde och gödning. Eftersom det är ett större vårbruk krävs planering vilka fält som kan köras först och det krävs också planering runt torken så att logistiken där går ihop under skörden. 4. Det roligaste är när man ska ut och köra gödning första gången och det börjar lukta gott om grödorna. För mig som normalt höstsår 90 procent av arealen är däremot skörden och höstsådden mer speciell.
    Bild 5/11 Anders Jarl, Bölingstomta, Linköping, odlar 170 hektar. 1. Ja, det är en större areal att så. Normalt brukar jag så 20 hektar men nu är det 80 hektar eftersom höstsådden inte gick som planerat. 2. Det blir lin och vårvete som jag inte har varje år. Sedan blir det åkerbönor. 3. Jag ser till att ha allting hemma, utsäde och gödning. Eftersom det är ett större vårbruk krävs planering vilka fält som kan köras först och det krävs också planering runt torken så att logistiken där går ihop under skörden. 4. Det roligaste är när man ska ut och köra gödning första gången och det börjar lukta gott om grödorna. För mig som normalt höstsår 90 procent av arealen är däremot skörden och höstsådden mer speciell. FOTO: Marcus Frennemark
     Sven Olof Larsson, Mossebol Lantbruk, Mellerud, odlar 350 hektar. 1. Ja, det blir mycket vårsådd i år, ungefär 60-70 hektar mer, eftersom jag fick sått mindre höstvete. 2. Det blir konservärtor, grynhavre och åkerbönor, korn och vårvete. 3. Nej, vi har fullt upp med att bygga ut slaktsvinsproduktionen. 4. Vårbruk är alltid trevligt då det för det mesta råder goda förutsättningar och ännu inte har kommit några motgångar. Så får vi hoppas att det blir bättre priser på spannmålen i höst.
    Bild 6/11 Sven Olof Larsson, Mossebol Lantbruk, Mellerud, odlar 350 hektar. 1. Ja, det blir mycket vårsådd i år, ungefär 60-70 hektar mer, eftersom jag fick sått mindre höstvete. 2. Det blir konservärtor, grynhavre och åkerbönor, korn och vårvete. 3. Nej, vi har fullt upp med att bygga ut slaktsvinsproduktionen. 4. Vårbruk är alltid trevligt då det för det mesta råder goda förutsättningar och ännu inte har kommit några motgångar. Så får vi hoppas att det blir bättre priser på spannmålen i höst. FOTO: Marcus Frennemark
     Catharina Rudolphson, Bjelkesta Gård, Örsundsbro, odlar 290 hektar. 1. Nej, jag sådde den areal som jag hade planerat att så även om jag fick byta fält. 2. Jag ska så ärtor, maltkorn och havre. Jag satsar på lite mindre korn än vad jag brukar göra av strategiska skäl. Eftersom höstvetearealen blev lite kommer många odlare satsa på maltkorn vilket kan påverka priset negativt. 3. Ja, jag försöker ladda. Vi har rensat utsäde, beställt gödning och maskinerna är servade. 4. Varje vårbruk är speciellt, det är det som är charmen med att vara lantbrukare. Det finns inte ett år som är det andra likt vilket är fascinerande.
    Bild 7/11 Catharina Rudolphson, Bjelkesta Gård, Örsundsbro, odlar 290 hektar. 1. Nej, jag sådde den areal som jag hade planerat att så även om jag fick byta fält. 2. Jag ska så ärtor, maltkorn och havre. Jag satsar på lite mindre korn än vad jag brukar göra av strategiska skäl. Eftersom höstvetearealen blev lite kommer många odlare satsa på maltkorn vilket kan påverka priset negativt. 3. Ja, jag försöker ladda. Vi har rensat utsäde, beställt gödning och maskinerna är servade. 4. Varje vårbruk är speciellt, det är det som är charmen med att vara lantbrukare. Det finns inte ett år som är det andra likt vilket är fascinerande. FOTO: Marcus Frennemark
     Anders Johansson, Axsjö Gård, Uppsala, odlar 220 hektar. 1. Vi brukar så höstvete men det gick inte förra året så nu blir det vårvete i stället. Men vi har maskinsamarbete med en annan gård så vi sår inget själva. 2. Det vi ska så är blandsäd (havre och korn), lite vårvete och kanske åkerbönor, allt går till foder i mjölkproduktionen. 3. På en djurgård är maj månad fullt av arbete för det ska lagas stängsel och djuren ska ut så att slippa sådden har varit en väldig fördel för oss. 4. Det roliga är inte vårbruket utan att få ut djuren på bete eftersom det är korna som är i fokus för oss.
    Bild 8/11 Anders Johansson, Axsjö Gård, Uppsala, odlar 220 hektar. 1. Vi brukar så höstvete men det gick inte förra året så nu blir det vårvete i stället. Men vi har maskinsamarbete med en annan gård så vi sår inget själva. 2. Det vi ska så är blandsäd (havre och korn), lite vårvete och kanske åkerbönor, allt går till foder i mjölkproduktionen. 3. På en djurgård är maj månad fullt av arbete för det ska lagas stängsel och djuren ska ut så att slippa sådden har varit en väldig fördel för oss. 4. Det roliga är inte vårbruket utan att få ut djuren på bete eftersom det är korna som är i fokus för oss. FOTO: Marcus Frennemark
     Per Fladie, Fladie Gård, Halmstad, odlar 350 hektar. 1. Kanske lite mer eftersom det kan krävas isådd av höstvete som har gått bort. Jag fick sått den planerade arealen i höstas men en del ser sämre ut medan en del är helt normalt. 2. Jag ska så maltkorn. 3. Nej, inte speciellt, men vinterjobbet på en växtodlingsgård är att se över maskiner och nu håller jag på att bygga om en rensmaskin till spannmålen till hösten. 4. Jag har hållit på i 21 år så det är inte så kul. Det är roligt att starta traktorn första dagen men sedan känner jag "att det här kan jag".
    Bild 9/11 Per Fladie, Fladie Gård, Halmstad, odlar 350 hektar. 1. Kanske lite mer eftersom det kan krävas isådd av höstvete som har gått bort. Jag fick sått den planerade arealen i höstas men en del ser sämre ut medan en del är helt normalt. 2. Jag ska så maltkorn. 3. Nej, inte speciellt, men vinterjobbet på en växtodlingsgård är att se över maskiner och nu håller jag på att bygga om en rensmaskin till spannmålen till hösten. 4. Jag har hållit på i 21 år så det är inte så kul. Det är roligt att starta traktorn första dagen men sedan känner jag "att det här kan jag". FOTO: Marcus Frennemark
     Daniel Karlsson, Högared och Henrik Kullander, Henkes Jord- och skogstjänst, Falkenberg, som rycker in där det behövs i lantbruket respektive jobbar på maskinstation. 1. Utmaningen blir att få dygnet att räcka till. Det blir stressigt. Många lantbrukare står med gödsel upp över öronen och måste köra ut den trots att det kanske inte är tjänligt tillsammans med att allt som inte blev höstsått som ska ner i backen. 2. - 3. Det är bara att ta dagarna som de kommer, det är inte den ena dagen som är den andra lik så det är inte så lätt att ladda upp inför något. 4. Det är kul att starta en ny säsong och etablera på fältet. Det är en utmaning att försöka göra allt bättre och framför allt effektivare än förra säsongen.
    Bild 10/11 Daniel Karlsson, Högared och Henrik Kullander, Henkes Jord- och skogstjänst, Falkenberg, som rycker in där det behövs i lantbruket respektive jobbar på maskinstation. 1. Utmaningen blir att få dygnet att räcka till. Det blir stressigt. Många lantbrukare står med gödsel upp över öronen och måste köra ut den trots att det kanske inte är tjänligt tillsammans med att allt som inte blev höstsått som ska ner i backen. 2. - 3. Det är bara att ta dagarna som de kommer, det är inte den ena dagen som är den andra lik så det är inte så lätt att ladda upp inför något. 4. Det är kul att starta en ny säsong och etablera på fältet. Det är en utmaning att försöka göra allt bättre och framför allt effektivare än förra säsongen. FOTO: Marcus Frennemark
     Magnus Berglund som jobbar på Järnvirke Hönseri/JB Jordbruk AB, Varberg, som han också arrenderar ut sin egen gård till. 1. Ja, den lilla höstsådden förra året blir en utmaning i och med att vi har en entreprenadverksamhet också. Det är sått 150 till 200 hektar mindre på hösten hos våra kunder mot vad vi brukar få. 2. I år blir det mycket vårvete som ersätter den höstvete vi inte hann med. Vi använder vete till våra höns i äggproduktionen. Sedan blir det foderkorn, åkerbönor och havre. 3. Det gäller att få ordning på alla maskiner och försöka ligga i fas. Men har man djur så kommer det alltid saker emellan! 4. Vårbruket är starten på året. Det är alltid kul att få komma ut och få se det växa. Just det här att man kan slänga av sig tröjan och känna att sommaren är på väg är härligt!
    Bild 11/11 Magnus Berglund som jobbar på Järnvirke Hönseri/JB Jordbruk AB, Varberg, som han också arrenderar ut sin egen gård till. 1. Ja, den lilla höstsådden förra året blir en utmaning i och med att vi har en entreprenadverksamhet också. Det är sått 150 till 200 hektar mindre på hösten hos våra kunder mot vad vi brukar få. 2. I år blir det mycket vårvete som ersätter den höstvete vi inte hann med. Vi använder vete till våra höns i äggproduktionen. Sedan blir det foderkorn, åkerbönor och havre. 3. Det gäller att få ordning på alla maskiner och försöka ligga i fas. Men har man djur så kommer det alltid saker emellan! 4. Vårbruket är starten på året. Det är alltid kul att få komma ut och få se det växa. Just det här att man kan slänga av sig tröjan och känna att sommaren är på väg är härligt! FOTO: Marcus Frennemark

    Frågorna vi ställde:

    1. Är årets vårbruk en större utmaning än normalt för dig?

    2. Vad sår du i vår?

    3. Hur laddar du inför vårbruket?

    4. Vad är det bästa med vårbruket?

    Relaterade artiklar

    Till toppen