Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 april

  Räddad av en stormvind

  KÅGERÖD

  Med en mobil dieseldriven fläkt som reser sig åtta meter upp i luften kan frukt- och bärodlingar skyddas mot nattfrost under blomningen. Nu finns den nyzeeländska maskinen i Sverige.

  Sannolikt hade självaste Carola Häggkvist blivit avundsjuk om hon kände till Anders Ebelins gigantiska vindmaskin på äppelodlingen i skånska Kågeröd. Med en dieselmotor på 30 hästkrafter kan den två meter stora fläkten virvla runt luften på upp till fem hektar från en och samma position.

   Gigant. Från en och samma plats kan fläkten röra om luftlagren på upp till fem hektar och därmed förhindra frost från att skada fruktträdens blommor.
  Gigant. Från en och samma plats kan fläkten röra om luftlagren på upp till fem hektar och därmed förhindra frost från att skada fruktträdens blommor. FOTO: Hans Dahlgren

  – Vindmaskinen roterar 360 grader och skapar turbulens i odlingen. Den lite varmare luften högre upp blandar sig då med den kallare luften vid marknivå. Genom att röra om i luftlagren kan man undvika frostskador, säger Anders Ebelin.

  Tidig blomning kräver extra skydd

  Han driver Gyegården med nio hektar ekologisk äppelodling utanför Kågeröd i Skåne och är medlem i odlarföreningen Äppelriket. De första fem hektaren etablerade han 2012 och har sedan kompletterat med ytterligare fyra. Sorterna är Amarosa, Rubinola, Frida och Santana.

  – Det är i alla fall en sort, Rubinola, som blommar lite tidigare och behöver extra skydd.

   Ekoodlare. Anders Ebelin som säljer fläkten har egen ekologisk äppelodling utanför Kågeröd i Skåne.
  Ekoodlare. Anders Ebelin som säljer fläkten har egen ekologisk äppelodling utanför Kågeröd i Skåne. FOTO: Hans Dahlgren

  Han har också företaget RJ Maskiner i Bjuv och har nu börjat importera vindmaskinen Tow & Blow och ska sälja den i Sverige och Norge. Den tillverkas i Nya Zeeland, och tekniken med fläktar för att skydda mot frost används på flera ställen i världen, bland annat i USA.

  – Där har man ofta stationära fläktar. Denna är flyttbar, så om man till exempel har jordgubbar, där man skiftar fält oftare, så är det en fördel.

  Ska minimera arbetsinsatsen

  Det vanligaste sättet att skydda professionella fruktodlingar mot frost under blomning är att spreja vatten över dem. Även eldning av fuktig halm har historiskt använts. Vilken metod man väljer har såklart att göra med hur viktig odlingen är, hur mycket pengar man vill lägga och hur mycket tid man är beredd att satsa. Tow & Blow är gjord för att minimera arbetsinsatsen.

  – Den här maskinen startar av sig själv vid plus 1,5 grader. Sedan går den hela natten tills temperaturen börjar stiga igen och då stänger den av sig automatiskt.

   Markfrost. ”Typiskt i äppelodlingar är att man får frostskador på de nedersta grenarna på träden”, berättar Anders Ebelin.
  Markfrost. ”Typiskt i äppelodlingar är att man får frostskador på de nedersta grenarna på träden”, berättar Anders Ebelin. FOTO: Hans Dahlgren

  Det finns också en funktion för att koppla maskinen till mobiltelefonen för att hålla koll på hur maskinen fungerar.

  Anders Ebelin beskriver intresset för maskinen som stort. Ännu är dock ingen maskin såld, men han förväntar sig att det kommer ganska snart.

  – 2017 hade vi en kraftig frost som orsakade 30-procentiga förluster. Jag tror att en sådan här maskin kan hjälpa mot det. Det är en sorts försäkring.

   Knoppning. ”Det har visat sig att äppelodlingar får frostskador även innan det blommar. Det blir så kallade ”slipsar” som är en synlig skada på äpplena”, säger Anders Ebelin.
  Knoppning. ”Det har visat sig att äppelodlingar får frostskador även innan det blommar. Det blir så kallade ”slipsar” som är en synlig skada på äpplena”, säger Anders Ebelin. FOTO: Hans Dahlgren

  Hissas upp åtta meter

  Tow & Blow drivs av en 30-hästars dieselmotor från Kohler som är monterad uppe vid fläkten. Där är även dieseltankarna placerade, intill motorn.

  Den fembladiga fläkten har en diameter på omkring två meter och hissas upp åtta meter i luften med hjälp av en hydraulisk lyftarm.

  Själva fläkten är monterad på en vagn med fyra stödben och dragbom för bogsering.

  Riktpriset för vindmaskinen är 37 000 euro. I Sverige säljs den av RJ Maskiner AB i Bjuv.

  Relaterade artiklar

  Till toppen