Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 januari

  Använd balplast bränns utomlands – nu byggs svensk anläggning

  En stor del av balplasten som samlas in från svenska lantbruk bränns utomlands. En ny svensk anläggning byggs för att återvinna plasten. På sikt ska det göra ensilageplasten billigare, enligt LRF som går in som delägare i satsningen.

  Svenska lantbruk betalar varje år KRS, Kretslopp & Recycling i Sverige AB, för att samla in plast som använts i verksamheten.

  Det handlar om cirka 20 000 ton plast om året, varav en stor del är plast från balar. Men trots de insamlade mängderna exporteras det mesta och mycket förbränns i Östeuropa, enligt LRF.

   I augusti 2019 ska KRS nya plaståtervinningsanläggning i Vetlanda tas i bruk. Anläggningen ska återvinna den insamlade plasten i Sverige och återföra den till plastindustrin.
  I augusti 2019 ska KRS nya plaståtervinningsanläggning i Vetlanda tas i bruk. Anläggningen ska återvinna den insamlade plasten i Sverige och återföra den till plastindustrin. FOTO: Ann Lindén

  – Ensilageplasten har exporterats via Tyskland och Malaysia och hamnat i Kina. Men det har inte fungerat bra och plasten har inte tagits hand om på ett bra sätt. Den sista tiden har plasten hamnat i Östeuropa och till viss del bränts upp, säger Nils-Olof Ekholm, finanschef på LRF till ATL och fortsätter:

  – I stället för att bränna upp plasten utomlands, ska den börja återvinnas och återanvändas i Sverige.

  LRF köper 10 procent av företaget

  KRS bygger i år en ny anläggning i Korsberga i Vetlanda för att återvinna ensilageplasten i Sverige. LRF går in som delägare och har betalat två miljoner kronor för att köpa 10 procent i KRS. Även Entreprenörinvest, som ägs av familjen Kamprads stiftelse, och Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet har tillfört kapital till KRS för att kunna bygga den nya anläggningen. I den ska använd balplast pressas till plastkulor, granulat, som ska kunna användas för att göra både ny balplast och annan plast. Nästan en tredjedel av råvaran för ny balplast kan bestå av återvunnen plast.

   KRS har ett uppdrag från Svensk Ensilageplastretur att samla in den använda plasten från lantbruk. Hittills har mycket av plasten gått på export.
  KRS har ett uppdrag från Svensk Ensilageplastretur att samla in den använda plasten från lantbruk. Hittills har mycket av plasten gått på export. FOTO: Ann Lindén

  – Syftet är att på ett hållbart sätt kunna återanvända balplasten. En av medlemsfördelarna är att man ska kunna få billigare balplast som lantbrukare tack vare det här. Sedan är det väldigt stora miljövinster med att kunna återvinna plasten i stället för att den skickas utomlands, säger Nils-Olof Ekholm till ATL.

  Mål: Bättre insamling och billigare balplast

  Alla miljötillstånd för den nya anläggningen finns på plats, enligt Nils-Olof Ekholm. Anläggningen ska byggas och tas i drift under augusti 2019, med målet att själva återvinningen ska vara i gång för fullt vid 2020. LRF vill också, i och med delägarskapet, förbättra hur plasten samlas in på från lantbruken.

  – Vi har inte alla idéerna färdiga där, men det finns funderingar på hur man ska kunna underlätta det, säger Nils-Olof Ekholm.

  Relaterade artiklar

  Till toppen