Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juni 2019

  Äntligen dags för sådd: ”Värmen kom i sista minuten”

  Brändön, Luleå

  Det verkade som att det inte skulle bli någon sådd av korn i Norrbotten. Men nu har vårsådden kommit i gång – en vecka senare än vanligt.

  ”Det var rena turen att värmen kom i sista minuten”, säger Jonas Isaksson, mjölkbonde i Brändön utanför Luleå.

   ”Får vi en varm sommar med lagom mycket regn så kommer det säkert att bli bra”, säger mjölkbonden Jonas Isaksson.
  ”Får vi en varm sommar med lagom mycket regn så kommer det säkert att bli bra”, säger mjölkbonden Jonas Isaksson. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  I vanliga fall brukar han börja så kornet de sista dagarna i maj. Men i år gick det inte förrän den 8 juni och in i det längsta var det osäkert om det skulle kunna gå att så över huvud taget.

  – Jordarna är så blöta efter det häftiga regnandet i slutet av maj. Det var rena turen att det blev 25 grader varmt och soligt på nationaldagen och dagarna efteråt. Det gjorde att jag kunde börja den 8 juni. Men av de 12 hektar där jag ska så spannmål är fortfarande 10 hektar för blöta, så jag får börja litet försiktigt, säger han när vi träffas på en åker mitt i byn Brändön, två mil utanför Luleå.

   Mjölkbonde Jonas Isaksson håller ett korn i handen.
  Mjölkbonde Jonas Isaksson håller ett korn i handen. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Drivit jordbruk i århundraden

  Ända sedan 1700-talet har Jonas Isakssons släkt drivit jordbruk här. Huvudbyggnaden på gården är från 1771. Själv tog han över verksamheten från sin pappa och har i dag 19 mjölkkor som han odlar 50 hektar vall och 12 hektar spannmål till.

  – Eftersom gården ligger mitt i byn har jag inga möjligheter att bygga en stor ladugård och satsa på fler kor. Men jag trivs bra med att hålla det ganska litet. Jag har skog och så jobbar jag även med elinstallationer för att dryga ut inkomsterna.

   Mjölkbonde Jonas Isaksson sår korn på en åker i byn Brändön.
  Mjölkbonde Jonas Isaksson sår korn på en åker i byn Brändön. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Vad kommer förseningen på minst en vecka att innebära?

  – Man brukar säga att efter den 10 juni är det kört, sår man efter det hinner inte kornet växa till sig här uppe. Nu blir det på gränsen och varje dags försening på våren innebär flera dagars försening på hösten, säger Jonas Isaksson.

  Han berättar att de troligen kommer att få skörda två veckor senare än vanligt, vilket kan bli problematiskt. Nu för tiden har de sällan problem med frost i september. Däremot kan det komma häftigare regn på hösten som gör att skörden regnar bort.

  – Men får vi en varm sommar med lagom mycket regn så kommer det säkert att bli bra. Vallskörden ser i vilket fall som helst ut att bli fin.

   Mjölkbonde Jonas Isaksson sår korn.
  Mjölkbonde Jonas Isaksson sår korn. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Relaterade artiklar

  Till toppen