Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 maj 2018

  Fler stölder av dyrbar elektronik

  Antalet traktorstölder har minskat i Skåne men stället är det dyrbar elektronik som är tjuvens måltavla. Tre kompletta gps-anläggningar av märket John Deere stals i förra veckan vid ett inbrott på Österlen. Anläggningarna värderas till cirka 100 000 kronor styck.

  FOTO: Pressbild

  Natten mellan 17:e och 18: maj fick en maskinstation oönskad påhälsning av tjuvar. John Deeretraktorerna, som stod parkerade i en låst maskinhall, var utrustade med navigeringsutrustning och tjuvarna skruvade loss både antenner och skärmar. Vid samma tillfälle stals även en mindre mängd växtskyddsmedel som fanns i byggnaden.

  Traktorstölder minskar

  Sommarsäsong innebär stöldsäsong men faktum är att antalet traktorstölder har minskat de senaste tre åren i Skåne. Även stölderna av växtskyddsmedel har minskat, både till antal inbrott och kvantiteter som försvinner.

  – Det är istället stölderna av maskiner och elektronik som ökat över de sista åren, enligt Peter Birch-Iensen, affärsspecialist Lantbruk på Länsförsäkringar Skåne.

  Också på andra sidan Öresund har en tjuvliga slagit till i dagarna och stulit fem gps-anläggningar av märket John Deere, på en maskinstation i byn Staby på västra Jylland. Det rapporterar danska tidningen maskinbladet.dk.

  – Det är fullt möjligt att det är samma gäng som reser runt, eller ett antal personer i olika konstellationer som utför de praktiska stölderna men med samma beställare. Så har det sett ut på villasidan. Tjuvarna funderar nog inte så mycket på vilket land de är i utan väljer att arbeta där det för tillfället lättast att stjäla och risken för att åka fast är minst, säger Peter Birch-Iensen.

  Rekommenderar back-up

  Han uppmanar lantbrukare att varje kväll köra back-up på systemen men också att plocka med sig gps-anläggningen hem, även om det innebär extrajobb.

  – Det handlar inte bara om kostnaden för gpsen och all tid som går åt till att skaffa en ny. Anläggningarna innehåller också så mycket värdefull skördedata från dig och kanske också dina kunder, som du inte vill bli av med, säger Peter Birch-Iensen.

  Ett annat råd är att DNA-märka stöldbegärlig utrustning och sedan tydligt skylta med att den är märkt.  Fotografera också av serienumret så att gpsen kan identifieras om någon blir stoppad med stöldgods i bilen.

  Handfasta åtgärder

  För växtskyddsmedel kan det räcka att skriva gårdens namn med vattenfast penna på dunkar och behållare.

  – Det viktigaste är ändå att bygga säkert och larma. Tjuvarna slutar komma först när det är för besvärligt och risken för upptäck är för stor, säger Peter Birch-Iensen.

  I den danska Staby uppmanar nu maskinstationens delägare Erik Germann sina kollegor till mer handfasta åtgärder.

  – Sätt in en vakthund i maskinhallen som kan jaga iväg tjuvarna. Jag känner inte att vi har några andra möjligheter, säger han till maskinbladet.dk.

  Relaterade artiklar

  Till toppen