Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november 2019

  Antalet Roundup-stämningar mer än fördubblade på ett kvartal

  Stämningarna mot Bayer för växtskyddsmedlet Roundup, som misstänks kunna orsaka lymfcancer, har mer än dubblats på ett kvartal framgår av den tyska kemi- och läkemedelskoncernens delårsrapport.

  FOTO: Mostphotos

  Vid den 11 oktober i år hade 42 700 stämningar lämnats in i USA mot Bayer, relaterat till det glyfosatbaserade Roundup som via förvärvet av amerikanska Monsanto drog in det tyska bolaget i den rättsliga striden. Tre månader tidigare var siffran 18 400.

  I maj sjönk Bayer-aktien rejält sedan bolaget ålagts att betala över två miljarder dollar i skadestånd till ett gift par som hävdar sig ha drabbats av cancer efter exponering för Roundup. Bayer överklagade domen och domstolen sänkte skadeståndet till 87 miljoner dollar.

  Börsvärde mer än halverats

  Sedan förvärvet av Monsanto aviserades under 2016, en affär värd 63 miljarder dollar, har Bayers börsvärde mer än halverats.

  Förvärvet var slutfört först i september i år efter att konkurrensmyndigheter tvingat Bayer och Monsanto att avyttra delar av verksamheten för att släppa igenom affären, som kritiserats av flera storägare i Bayer för att vara ”det sämsta bolagsförvärvet i historien” givet det stämningsberg som vilade över Monsanto.

  Bayers tredje kvartal slutade med en försäljning på 9,8 miljarder euro, vilket var i linje med förväntan enligt Bloombergs analytikersnitt. Rörelseresultatet (ebitda) blev 2,3 miljarder euro, mot väntade 2,2 miljarder.

  Prognoserna för helåret upprepades och aktien öppnade kring 1 procent upp på Frankfurtbörsen på tisdagen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen