Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 februari 2019

  Antalet mjölkkor sjunker

  Antalet mjölkkor i Sverige fortsätter att sjunka, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Förutom den allmänna strukturrationaliseringen kan förra sommarens torka ligga bakom.

   Arkivbild på mjölkkor på Vallens gård utanför Ljusdal.
  Arkivbild på mjölkkor på Vallens gård utanför Ljusdal. FOTO: Marion Palm

  Sedan millennieskiftet har antalet mjölkkor i Sverige minskat med 26 procent, från 425 800 till 313 048. Bara det senaste året har 10 000 mjölkkor försvunnit.

  Även antalet företag inom mjölkproduktion blir färre. Enligt den senaste statistiken från Jordbruksverket var 3 351 företag verksamma inom mjölkproduktion – en nedgång med 5 procent jämfört med föregående år. Sedan 2014 har runt 1 000 mjölkföretagare försvunnit.

  Lisa Ehde, chef på LRF Mjölk, menar att minskningen av antalet mjölkkor är ett resultat av tuff lönsamhet och den strukturrationalisering som pågått under en längre tid. Även förra sommarens torka tror hon spelar in.

  – Mjölkinvägningen låg i nivå med 2017 under förra våren, men sedan början av sommaren har vi haft en nedgång på 2-3 procent varje månad jämfört med tidigare år, säger hon.

  Sara Lundberg är affärsområdeschef för rådgivning och företagande på Växa Sverige. Förutom strukturrationaliseringen tror hon att svårigheterna vid generationsskiften kan ligga bakom minskningen av antalet mjölkkor.

  – Det är en tuff start om man ska lösa ut syskon, skuldsätta sig och investera. Så bra är inte lönsamheten just nu i mindre lantbruk, säger Sara Lundberg.

   Lisa Ehde, chef på LRF Mjölk, menar att minskningen av antalet mjölkkor är ett resultat av tuff lönsamhet och den strukturrationalisering som pågått under en längre tid.
  Lisa Ehde, chef på LRF Mjölk, menar att minskningen av antalet mjölkkor är ett resultat av tuff lönsamhet och den strukturrationalisering som pågått under en längre tid. FOTO: ESTER SORRI

  Självförsörjningsgraden sjunker

  Samtidigt som Sveriges befolkning ökar och konsumtionen av mjölkprodukter ligger på höga nivåer sjunker självförsörjningsgraden, som i dag är nere på dryga 70 procent.

  – Den siffran måste upp. Om vi skulle vara helt självförsörjande så hade det inneburit cirka 115 000 ytterligare mjölkkor i landet, så det finns en enorm potential, säger Lisa Ehde.

  Hon menar att det i dag finns för många byråkratiska bromsklossar för att den negativa trenden ska vända. LRF Mjölk vill bland annat se ett förenklat förfarande för dem som bygger för mer än 400 djurenheter och behöver ett miljötillstånd. Men också att livsmedelsstrategin som antogs 2017 ska synas i de regleringsbrev som styr våra myndigheter.

  – Vi hoppas att den nya regeringen tar bort näringspolitiska hinder och gör verkstad av livsmedelsstrategin som ännu inte märkts av ute på gårdarna, säger Lisa Ehde.

  Trots förra årets torka, som kommer att påverka svenska mjölkbönder under hela 2019, ser Sara Lundberg på Växa Sverige ljuspunkter i horisonten. Växas byggrådgivare är just nu hårt belastade med ett 40-tal nybyggnadsprojekt runt om i landet.

  – Det är en indikation på att det ändå händer grejer. Jag är mycket imponerad av de mjölkbönder som tagit sig ur torkan, hittar kreativa lösningar och väljer att satsa, säger Sara Lundberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen